на живо

Антидопинговата агенция: Следете за достоверността на хакнатите документи

"Fancy Bears" подменят данните", категорични са от организацията

Световната антидопингова агенция (УАДА) призова "засегнатите страни" от скандала с изтеклите медицински досиета са проверяват внимателно изнесените данни. От организацията заявиха, че хакерската група "Fancy Bears" е променяла документите, които открадна от сайта на УАДА.

"По време на разследването забелязахме, че не всички данни отговарят на тези, регистрирани в системата ни", заявиха от агенцията.

Руската хакерска група е проникнала в системата на УАДА чрез акаунт, създаден за олимпийските игри в Рио. Това е посочило вътрешното разследване на агенцията.

"Към 5 октомври анализът е 90% завършен и не са открити доказателства за допълнителен пробив извън данните за Рио 2016", заявиха от организацията.

"Fancy Bears" пробиха системата на УАДА и започнаха да публикуват данни за спортисти, които са получили разрешение да използват забранени вещества по терапевтични причини. Първият списък излезе на 13 септември, а засегнати от хакерските публикации са бившите номер 1 в тениса - Серина Уилямс и Рафаел Надал, олимпийската медалистка в гимнастиката Симон Байлс, трикратният победител в "Тур дьо Франс" - Крис Фрум и други.

В списъците излезе и името на Тервел Драгиев - български борец, който се състезава за САЩ.