на живо

Антон Зингаревич и спасението на "Ботев" Пловдив

Очаква се синът на руския олигарх Борис Зингаревич да бъде новият собственик на "жълто-черните"

Getty Images

От началото на 2020 г. един от футболните клубове с най-големи традиции у нас - двукратният (1929 г., 1967 г.) шампион на България и трикратен (1962 г., 1981 г., 2017 г.) носител на Купата "Ботев" Пловдив се бори за своето оцеляване.

"Жълто-черните" първо призоваха феновете да събират пари, а сега светлината в тунела май се вижда. И тя идва в образа на сина на руски олигарх.

Снимка: Getty Images

Антон Зингаревич пристигна у нас, за да се запознае със ситуацията в "Ботев" и по информация на bTV се е съгласил да поема издръжката на клуба. Все още няма официално потвърждение, но се очаква такова да се появи в близките дни.

Кой е Зингаревич?

Той е роден на 17 март 1982 г. в Санкт Петербург. Учи "Предприемачество" в Лондон, а след това животът го сблъсква с... футбола.

Снимка: Getty Images

Между 2012 и 2014 г. той е собственик на "Рединг". В края на първия сезон със Зингаревич начело, тимът печели промоция във Висшата лига, но само след 1 сезон при големите, се завръща в Чемпиъншип.

Присъствието му в клуба е свързано с инвестиции главно в школата, но не и с големи успехи.

Снимка: Getty Images

Извън футбола бизнесът на Зингаревич е предимно в сферата на енергетиката. Фирмата му "Енергостройинвест" се занимава с проектиране, строителство, оборудване и поддръжка на обекти от електроразпределителна мрежа.

Зингаревич може да се "похвали" и с проблеми с правосъдието. Той е обвинен в присвояване на 2,5 млн. рубли от други фирми и организиране на престъпна група. Първоначално разследването беше спряно, но преди година - подновено. 38-годишният бизнесмен дори се укриваше в САЩ, тъй като страната няма договор с Русия за екстрадиция. 

Снимка: Getty Images

Най-голяма морална и финансова подкрепа на евентуалния бъдещ собственик на "Ботев" оказва баща му Борис. Авторитетното издание "Форбс" оценява неговото състояние на над 1,2 млрд. долара. Неговата компания се занимава основно с производството на хартия.

 

Снимка: Getty Images

Ако "Ботев" и Антон Зингаревич си стиснат ръцете, в Пловдив може да видим истински ангел на "Викторияс Сикрет". Бизнесменът е женен за модела Екатерина Доманкова, като двамата имат три дъщери - Марусия, Ивана и Малика.