на живо

Арестуваха част от агитката на "Партизан" заради убийства и отвличания

Стадионите на "черно-белите" и "Цървена звезда" са под полицейска блокада

Един от основните тартори на агитката на сръбския футболен гранд "Партизан" - Веля Неволя (Велко Беливук), е бил арестуван по подозрения за извършено убийство. По неофициални данни става дума за отнемане на живота на фен на "Цървена звезда". 

Полицейската акция, която тече от ранните часове на 4 февруари, предизвика истински хаос, а двата стадиона на отборите, които се намират в непосредствена близост един до друг, осъмнаха оградени от органите на реда. На тях не се повеждат тренировки, нито при подрастващите, нито на мъжките отбори. 

Освен Неволя, арестувани са още 15 човека, които са добре познати на властите не само като част от футболни агитки, а и като участници в организирани престъпни групи в Сърбия. Сред тях е и друг известен фен - Марко Милкович.

Полицията е провела обиск в дома на Веля, като са открили близо 60 000 евро в брой. След това заедно с него органите на реда са посетили няколко вили в покрайнините на Белград. Местните медии съобщават, че те са вероятните места, на които са извършени престъпленията.

Около обяд, с белезници на ръцете и под конвой, Неволя се появи на стадиона на "Партизан" (бивш "Югославска народна армия"). В една от трибуните феновете имат нещо като офис. Това наложи блокирането на целия район, в който попада и съоръжението на "Цървена звезда" - "Райко Митич" ("Мала Маракана"). Двата стадиона са на няколко пресечки един от друг. 

Полицията в Сърбия разпространи и по-подробна информация за акцията:

"Криминалната група, която разбихме, е отговорна за серия от тежки престъпления в последното десетилетие. Те не са фенове, а обикновени престъпници. Тази група през цялото време се е прикривала сред привържениците на "Партизан". Ще доказваме участието на всеки един от тях поотделно", заяви на пресконференция заместник-началникът на дирекция "Криминална полиция" в Сърбия Нинослав Цмолич.

"Днес са задържани 17 членове на организирана престъпна група, предвождана от Беливук и Милкович. Общите им обвинения са за отвличане, убийства, изнудване, търговия с наркотици. Те са измъчвали, убивали и вършили редица криминални деяния, за които е трудно дори да говоря", добави министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин.

Според медиите в страната предполагаемите участници в престъпната група са задържани, докато са се опитвали да запалят автомобил, използван по време на поредното злодеяние.