на живо

Арсен Венгер изрази отношението си относно употребата на допинг във футбола

Изказването на французина бе във връзка със скандала в Руската федерация по лека атлетика

Getty Images

Треньорът на състезаващия се в английската футболна Висша лига отбор на Арсенал – Арсен Венгер – изрази мнението си относно употребата на забранени вещества в спорта и по-конкретно във футбола. Изказването на французина идва след допинг скандала, който се разрази през последните дни в Русия. След доклада на Световната антидопингова агенция (WADA), в който се твърди, че Руската федерация по лека атлетика и Руската антидопинговата агенция са прикривали положителни допинг проби на руски лекоатлети, председателят на WADA – Дик Паунд – изрази съмненията си, че допинг скандала в Русия е едва „върхът на айсберга” и предупреди за съществуващата възможност атлетиката далеч да не бъде единствената с проблеми в употребата на допинг.

През септември „артилеристите”, предвождани от Арсен Венгер, загубиха гостуването си на Димано (Загреб) в мач от група „F” на Шампионска лига с резултат 2:1 в полза на хърватския тим. След срещата полузащитникът на Динамо (Загреб) – Ариян Адеми – даде положителна допинг проба. Адеми ще бъде изправен пред съда на заседание, което ще се състои на 19 ноември.

Във връзка с употребата на забранени стимуланти във футбола, Арсен Венгер сподели:

„Опитвам се да бъда отговорен пред ценностите, в които вярвам и се стремя да ги предам на всички останали около мен. В 30-те си години като футболен треньор аз никога не съм си позволявал да дам на играчите вещества, които изкуствено биха подобрили представянето им и се гордея с този факт. В кариерата си съм се изправял срещу доста отбори, които не упражняват този манталитет. За мен красотата на спорта е именно в това, че всички искат да победят, но победителят ще бъде само един и той трябва да бъде излъчен по справедлив начин. Живеем в ера, в която всеки се интересува от победителите, но не и от начина, по който те са се превърнали в такива. Същевременно, след например 10 години, всички ние разбираме, че този победител си е послужил с измама и не е заслужавал своя триумф, но през това цялото време състезателят, който е завършил на второ място не е получавал заслуженото признание и неговата увереност ако не се е изгубила напълно, то определено значително е намаляла.”