на живо

Арсен Венгер пред bTV: На "Лудогорец" се вкарва трудно (ВИДЕО)

Мениджърът на "Арсенал" очаква българският шампион да надскочи себе си на "Емиратс"

Арсен Венгер пред bTV: На "Лудогорец" се вкарва трудно (ВИДЕО)

 

Арсен Венгер е роден в Страсбург (Франция) на 22 октомври 1949 г. Първият му отбор като треньор е „Нанси”. Седем години е начело на „Монако”, а за кратък период води и японския „Нагоя Грампус”. От 1996 г. е мениджър на „Арсенал”, с който постига най-големите успехи в кариерата си. 

Снимка: Getty Images

Венгер е шампион на Франция с „Монако” (1988 г.) и носител на Купата на Франция с монегаските (1991 г.). Той е печелил Купата на Императора и Суперкупата на Япония с „Нагоя” (1995 и 1996 г.), а също така е трикратен шампион на Англия с „Арсенал” (1998, 2002 и 2004 г.), шесткратен носител на Купата на ФА (1998, 2002, 2003, 2005, 2014 и 2015 г.) и шесткратен носител на Къмюнити Шийлд (1998, 1999, 2002, 2004, 2014, 2015 г.)

Екипът на bTV се срещна с легендарния Венгер ден преди двубоя между "Арсенал" и "Лудогорец" от груповата фаза на Шампионската лига на "Емиратс". Вижте какви са очакванията на френския специалист преди срещата с българския шампион.

- Г-н Венгер, отборът ви е в страхотна форма преди двубоя срещу "Лудогорец" от Шампионската лига. Смятате ли, че предстои лесна победа за „Арсенал”?

- Прекалено дълго съм в тази игра и знам, че няма лесни мачове в Шампионската лига. Имаме възможност да продължим доброто си представяне у дома и искаме да направим точно това. Гледах "Лудогорец" срещу ПСЖ. Те са труден противник. Може би нямат блясъка на "Реал" Мадрид в Европа, но и без него имат силен отбор, а това е още по-опасно за нас.

Снимка: Lap.bg

- Кои са най-добрите качества на "Лудогорец" от това, което сте наблюдавали дотук?

- Организацията в дефанзивен план и контраатаките, които правят. 

Снимка: Getty Images

- Когато по-малки отбори гостуват на "Арсенал" на "Емиратс", винаги се опитват дори да надскочат възможностите си. Това притеснява ли ви по някакъв начин? Очаквате ли и утре да е така?  

- Да, разбира се. Ако бях на мястото на "Лудогорец" бих направил именно това. Ние трябва да бъдем сериозни, подготвени психически и да покажем същото желание и глад за победа, които показваме във всеки мач дотук. Изправяме се пред различни видове мачове и ако не сме достатъчно подготвени за всеки тях, сами бихме се поставили в беда.

Снимка: Getty Images

- Много хора биха казали, че "Арсенал" ще подцени "Лудогорец". Възможно ли е това да се случи?

- Вижте, винаги има такава опасност. Знаете, че играчите със сигурност подсъзнателно си казват: „Ние сме "Арсенал". Ние ще спечелим мача”. Моята работа обаче е да бъда сигурен, че това няма да се случи. И ако не успея да направя това, значи не съм се справил достатъчно добре. Знам, че "Лудогорец" е отбор с опасни контраатаки и същевременно отлично организиран. Трудно им се вкарват голове. Трябва да подготвя отбора си много добре.

Снимка: Getty Images

- В последните си двубои за първенство се представяте страхотно. Каква е най-голямата разлика между мачовете във Висшата лига и Шампионската лига?

- Да, представяме се добре във всички турнири дотук. Може би разликата е, че техническото ниво на мачовете в Шампионската лига е много високо, защото винаги играеш срещу отбори, които доминират в своите първенства. Понякога във Висшата лига играем срещу тимове, които разчитат на това да рушат нашата игра и да се защитават добре. В Шампионската лига обаче не е така.