на живо

Арсенал сътвори чудото и е на осминафинал (ВИДЕО)

3:0 за "артилеристите" срещу Олимпиакос

БГНЕС

Арсенал се класира за осминафиналите на Шампионската лига за 16-ти пореден сезон.

Хората на Арсен Венгер победиха с 3-0 Олимпиакос в Атина и преминаха през иглени уши до елиминационната фаза. И трите гола за лондончани вкара Оливие Жиру.

Арсенал се нуждаеше от задължителна победа, като тя трябваше да е с резултат различен от 1-0 и 2-1, тъй като бе с 3 точки по-малко от Олимпиакос и бе загубил прекия мач в Лондон с 2-3. Това даваше спокойствие на домакините, чиито гласовити фенове правеха атмосферата "адска" за отбора гост. Арсенал имаше агитка от 1200 души, сред които и солидна българска група.

Снимка: Getty Images

След нервни първи 20-ина минути гостите започнаха да играят много по-успешно на терена, който бе в ужасно състояние. Матио Фламини удари греда за Арсенал в средата на първото полувреме след центриране на Кембъл отдясно.

В 29-та минута Оливие Жиру вкара първия гол. Той се възползва от центриране на Аарън Рамзи и с глава прати топката в мрежата.

"Топчиите" заиграха още по-уверено, но до почивката се запомни единствено един удар отдалеч на Уолкот, който мина встрани от вратата.

Още в началото на втората част Арсенал удари втори път. В 48-та минута Джоел Кембъл овладя качествено дълъг пас пред наказателното поле, събра трима защитници и пусна между тях към Жиру, който търкулна топката в мрежата - 0:2.

Този резултат вече устройваше Арсенал и Олимпиакос се смути тотално. Последва страхотен шанс за Тио Уолкот, който обаче допусна ударът му да бъде избит в корнер.

В 66-та минута Омар Елабделауи игра с ръка в наказателното поле и реферът Никола Рицоли отсъди дузпа. Оливие Жиру застана зад топката и хладнокръвно вкара.

С победата си Арсенал събра 9 точки и изпревари Олимпиакос благодарение на по-добрите си преки показатели, а и по-добра голова разлика. Така отборът на Арсен Венгер чака жребия, където потенциалните съперници са: Барселона, Реал М, Атлетико М, Зенит и Волфсбург.