на живо

"Арсенал" спечели ФА къп за рекорден 13-и път (ГАЛЕРИЯ)

"Топчиите" победиха на финала "Челси" с 2:1

"Арсенал" е новият носител на трофея във ФА къп. На финала на "Уембли" "артилеристите" победиха "Челси" с 2:1 и по този начин триумфираха за рекорден 13-и път в турнира. 

По този начин играчите на Арсен Венгер задминаха с един трофей "Манчестър Юнайтед".

В четвъртата минута "Арсенал" взе аванс в резултата чрез Алексис Санчес, който с късмет открадна топката от защитата на "Челси" и с диагонален удар откри резултата. Това е общо 30-и гол за чилиеца през настоящата кампания.

В тази ситуация главният съдия Антъни Тейлър се консултира със своя помощник. Той беше вдигнал своя флаг, след като останаха съмнения за игра с ръка на Санчес и за засада на Арън Рамзи, който тръгна към топката, но не игра с нея.

По-силната игра на "артилеристите" продължи и в 14-ата минута Санчес беше близо до второ попадение във вратата на "сините". В 19-ата минута "Арсенал" по чудо се размина с втори гол в двубоя на "Уембли". След центриране на месут Йозил от ъглов удар, Дани Уелбек стреля с глава, топката се удари в гредата, след това в Рамзи и отново се върна в гредата, но не премина голлинията.

Снимка: Getty Images

В самото начало на втората част Нголо Канте и Диего Коста пропуснаха да изравнят резултата. В 68-ата минут Виктор Моузес остави "Челси" с човек по-малко на терена, след като в рамките на 11 минути си изкара два жълти картона.

В 76-ата минута "сините" изравиха. Влезлите като резерви Франсеск Фабрегас и Вилиан имаха сериозна заслуха за попадението. Испанецът подаде към бразилеца, а той намери Диего Коста в наказателното поле, след което последва отличен удар и изравняване - 1:1.

Радостта на "сините" беше съвсем кратка, като в 79-ата минута Санчес изведе Оливие Жиру, а той обърна топката към непокрития Рамзи, който с глава направи резултата 2:1.

Снимка: Getty Images

До края атаките към двете врати следваха една след друга, но по-чистите положения бяха пред вратата на "Челси". Един път топката срещна гредата след удар на Месут Йозил в 88-ата минута.

"Арсенал" спечели купата на страната за седми път под ръководството на Арсен Венгер, чието бъдеще начело на столичани остава под въпрос след изтичане на договора му през 2017 година.