на живо

"Арсенал" тресна "Тотнъм" в дербито на Северен Лондон

"Артилеристите" излязоха на пета позиция във Висшата лига

Reuters

"Арсенал" спечели дербито на Северен Лондон с "Тотнъм", след като се наложи с 2:0 в първия мач от 12-ия кръг на Висшата лига.

"Артилеристите" нанесоха решителен удар в края на първото полувреме, когато в рамиките на 5 минути реализираха два гола чрез Шкодран Мустафи и Алексис Санчес.

В началните минути на мача липсваха чистите голови положения, като двата тима търсеха грешки в отбраната на противника. В 35-ата минута "Тотнъм" бе много близо до това да открие резултата, след като Кристиан Ериксен получи пас на границата на наказателното поле, но шутът му намери гредата зад Петър Чех. 

Само минута по-късно обаче "Арсенал" откри резултата. Домакините получиха правото да изпълнят свободен удар в близост до страничната линия. Месут Йозил изпрати топката в наказателното поле, където Мустафи стигна до нея пръв и с глава я прати в далечния ъгъл на вратата на Юго Лорис.

Повторенията ясно показаха, че Мустафи бе в засада при паса на Йозил, но това не бе видяно от съдията Майк Дийн и помощниците му.

В 41-вата минута "Арсенал" стигна до втори гол. Нападателят Александър Лаказет проби по дясното крило, влезе в наказателното поле на гостите и подаде по земя към нахлуващия Алексис Санчес. Чилиецът овладя топката и с мощен удар от близка дистанция я прати за втори път във вратата на "шпорите".

През второто полувреме "Тотнъм" вдигна оборотите, но трудно стигаше до чисти положения пред вратата на Петър Чех. В 74-тата минута мениджърът на гостите Маурисио Почетино дори извади от игра основния си голмайстор Хари Кейн, който не направи запомнящ се мач, но и без него гостите трудно стигаха до голови положения.

Най-доброто такова се откри пред Ерик Дайър в 82-рата минута, но изстрелът му с глава бе спасен по чудесен начин от Чех.

В добавеното време на срещата "Арсенал" можеше да стигне и до трети гол, но първо Санчес пропусна сам срещу Лорис, а малко след това удар на резервата Алекс Иуоби от границата на наказателното поле не намери целта.

С победата "Арсенал" събра 22 точки и излезе на пето място в класирането, докато "Тотнъм" остава трети с точка повече.