на живо

Атанас Караиванов: Решението за чужденците е след инициатива и проучване на БФС (АУДИО)

"За отборите е по-добре да купуват евтини чужденци с малки заплати"

Lap.bg

Мениджърът на Професионалната футболна лига Атанас Караиванов потвърди, че организацията е дала положително становище относно падането на ограничението за броя чужденци в отборите от Първа лига. Решението на Изпълкома обаче е дошло след инициатива и проучване на Българския футболен съюз (БФС).

"БФС поиска становище от Футболната лига по тази тема. Стана ясно, че разговарят и с отделни отбори в индивидуален план. Стана ясно, че и според нас една подобна промяна не ощетява българските футболисти, а картотекираните чужденци - дали са с европейски паспорт или извън ЕС, няма особено значение. Важното е колко са на терена."

Снимка: Lap.bg

"Иначе за отборите масово е по-добре да купуват по-евтини чужденци извън ЕС и да плащат по-малки заплати, стига да преценят, че ще им вършат работа."

"Комуникирано е няколко пъти, но инициативата и проучването си беше на БФС. Не е искано от нас да се направи анкета с всички клубове, за да стане ясно какво точно е всеобщото становище. Комуникацията и начинът, по който е взето това решение, е избор на Изпълкома към БФС. Ние не сме били поканени да присъстваме, макар и без право на глас, когато се е взимало решението."

"Предполагам, че необявяването веднага след Изпълкома е някаква стратегия. Виждам, че хората са притеснени, че го научават по-късно, но не смятам, че има нещо скрито", допълни Караиванов.