на живо

Атанас Скатов търси границите на вегана (ВИДЕО)

Алпинистът ще доказва предимствата на живот без консумация на животински продукти

Възможно ли е човек да живее пълноценно без консумация на храни от животински произход и да практикува един от най-изтощителните спортове, какъвто е височинният алпинизъм?

Отговор на този въпрос вече четири години търси Атанас Скатов. Агрономът от Сливен тества тялото си и силата на духа, покорявайки най-високите точки на планетата като веган.

Нахут, ориз, картофи, сушени плодове и ядки. Това е горивото, с което Скатов изкачва един след друг континенталните първенци на Африка, Европа, Южна Америка, Азия, Австралия и Океания и на Антарктида за по-малко от 2 години.

При алпинистите дневният разход на енергия при изкачване може да достигне до шест хиляди калории на ден. На експедиция се губят средно по 5 кг от телесното тегло. Без животински продукти, които да осигуряват жизненоважните протеини за организма, Скатов разчита най-вече на ядките.

Атанас Скатов е първият веган в света, покорил „Планината на духа”, както е името на в. Манаслу в превод от санскрит. Прави го от третия опит, на 1 октомври в 5.50 минути непалско време.

Казва, че рекордите не са за алпинистите. Те са за останалите спортисти, защото алпинистите са приключенци. Атанас Скатов ще продължи да търси границите на човешките възможности и конкретно тези на вегана. Убеден е, че ако успее да проведе експеримента си в продължение на поне 10 години, ще могат да се направят по-задълбочени анализи на ползите от веганството.

Според специалистите по спортна медицина в първите години след спирането на употреба на животински продукти веганите все още използват скритите запаси на тялото, а здравословните проблеми се появяват на по-късен етап.