на живо

"Атлетик" елиминира "Барселона" в драма на "Сан Мамес" (ВИДЕО)

Тимът от Билбао продължава към четвъртфиналите за Купата на краля

"Атлетик" елиминира "Барселона" в драма на "Сан Мамес" (ВИДЕО)

Носителят на трофея е детрониран! "Атлетик" Билбао продължава към четвъртфиналите за Купата на краля след драматичен успех срещу "Барселона" с 3:2 у дома. Двата тима завършиха 2:2 в редовното време, а баските стигнаха до победата благодарение на дузпа в 107'.

"Атлетик" и "Барселона" решиха спора си с продължения за втори път в турнира. Предишният случай е от далечната 1942 г. Тогава "блаугранас" печелят с 4:3 във финала.

Снимка: Getty Images

Тази вечер, на "Сан Мамес", тимът на Марселино Гарсия Торал поведе още във 2' със страхотен гол на капитана Икер Муняин.

"Барселона" отвърна на удара в 20' с дебютното попадение на Феран Торес. При него каталунците си размениха 22 подавания - рекорд за своя голова атака от началото на кампания.

"Атлетик" владееше инициативата и само отличните изяви на вратаря Марк-Андре тер Стеген запазиха равенството. В последните минути на редовното време "лъвовете" нямаха късмет - топката се отби в напречната греда след изпълнение на Иняки Уилямс. Секунди по-късно обаче "Атлетик" отново взе аванс - Иниго Мартинес бе най-съобразителен при едно разбъркване и добута топката в мрежата зад Тер Стеген - 2:1.

Снимка: Getty Images

"Барселона" не се предаде и вкара мача в продължения в добавеното време, когато Педри завърши брилянтно атака, в основата на която беше ветеранът Дани Алвес.

"Атлетик" пречупи каталунския гранд в 107' с точно изпълнена дузпа от Муняин. Наказателният удар беше отсъден за игра с ръка на Жорди Алба, а ситуацията премина през продължителен преглед със системата за видеоповторения (VAR).

Капитанът Муняин се превърна в героя за "Атлетик" и стана първият играч на баските, реализирал две попадения в един двубой срещу "Барселона" от август 2015 г. насам, когато Ариц Адурис отбеляза хеттрик при разгрома с 4:0 в Суперкупата на Испания.

Снимка: Getty Images

Освен "Атлетик", място в четвъртфиналите на Купата на краля си осигури и друг от фаворитите за триумф в турнира - "Реал" Мадрид. "Лос Меренгес" срещнаха трудности с коравия тим на "Елче", но все пак успяха да го елиминират с 2:1 след продължения.

Сред най-добрите осем са още "Реал Сосиедад", "Бетис", "Валенсия", "Райо Валекано", "Кадис" и "Майорка", а жребият за четвъртфиналите ще бъде изтеглен по-късно днес.