на живо

"Атлетико" Мадрид и "Лестър" се оказаха стари познайници

"Реал" и "Байерн" излизат един срещу друг за 23-ти път в европейските клубни турнири

Getty Images

Въпреки че беше единственият отбор-дебютант в урната на жребия за четвъртфиналите на Шампионската лига, английският шампион "Лестър" има известен опит в европейските клубни турнири. Именно срещу следващото си предизвикателство към "купата с ушите" 144-годишният клуб се е изправял цели 4 пъти.

"Лисиците" са играли срещу "Атлетико" Мадрид през през сезон 1961/1962 в първия кръг на Турнира на носителите на европейски купи. Първият мач завършва 1:1, а във втория дюшекчиите побеждават с 2:0.

Вторият епизод от съперничеството между двата отбора е през сезон 1997/98 този път в първия кръг на турнира за Купата на УЕФА. Мадридският клуб побеждава и в двата мача с 2:1. "Реферът изгони Гари Паркър през второто полувреме и това беше причина за загубата. Сега искаме реванш, а жребият е повече от благоприятен", коментира радио-водещият на Би Би Си Иън Стрингър.

Мачовете между "Лестър" и "Атлетико" Мадрид са насрочени за 12 и 18 април, като първият двубой ще се изиграе в Испания.

Снимка: uefa.com

Далеч по-голямо е съперничеството между "Байерн" Мюнхен и "Реал" Мадрид, които имат общо 16 титли от надпреварата. Двата клуба са се срещали 22-а пъти до момента. Мадридчани имат 9 победи, докато германският гранд може да се похвали с 11. Равенствата пък са 2.

Сблъсъкът е по-особен за треньора на баварците Карло Анчелоти, който през сезон 2013/2014 вдигна трофея от Шампионската лига именно с "кралския клуб". "Реал" пък е спечелил последните си три мача срещу "Байерн", включително и полуфинала от сезон 2014/2015. Кой е бил треньор на мадридчани тогава? Именно Анчелоти, а резултатът от втория мач феновете на баварците предпочитат да не си спомнят - 4:0.

Снимка: uefa.com

Най-недоволен от жребия пък вероятно е футболистът на "Ювентус" Дани Алвеш. "Старата госпожа" ще играе срещу "Барселона" - отборът, в който защитникът прекара 8 години и спечели три пъти Шампионската лига. 

"Само не "Барса", каза Алвеш преди ден, но желанието му не се сбъдна.

Снимка: uefa.com

Двата отбора са играли 7 пъти помежду си, като каталунците имат леко преимущество - 3 срещу 2 победи. Равенствата са 2. Това предимство дойде след финала на надпреварата през 2015 г. "Барселона" тогава победи категорично с 3:1.

Най-непредвидим си остава сблъсъкът "Борусия" Дортмунд - "Монако". Двата тима са напълно непознати един за друг, тъй като не са се срещали в европейските турнири.

Снимка: Twitter

През настоящия сезон монегаските записаха една загуба от германски тим. В груповата фаза на турнира тимът, който успя да преодолее пет гола в осминафиналите в съперничеството си с "Манчестър Сити", за да си осигури място в днешния жребии, отстъпи на "Байер" Леверкузен с 0:3. Другият мач между двата отбора завърши 1:1. 

Интересен е фактът, че "Монако" се представят по-добре като гости срещу германските отбори. Водачът в класирането на Франция има 4 победи навън срещу 3 у дома.