на живо

ATP с изявление за китайската тенисистка Пън Шуай

"Наблюдаваме развитието на ситуацията", написаха от Мъжката тенис асоциация

Getty Images

АТР излезе с изявление във връзка със ситуацията около китайската тенисистка Пън Шуай. Тя изчезна, след като отправи обвинения в сексуален тормоз към бившия вицепремиер на страната Чжан Гаоли.

Шуай описа историята в местната социална мрежа Weibo и името ѝ бе напълно заличено от интернет пространството в Китай. През годините и други известни личности, сред които влиятелни бизнесмени, изчезнаха след критики към властта.

"Оставаме изключително загрижени за събитията около Пън Шуай. В този момент не са използвани всички възможни лостове. Още веднъж призоваваме за директна комуникация между спортистката и WTA.

Убедени сме, че спортът може да има положително въздействие върху обществото. Вярваме, че глобалното му разпространение създава възможности за най-добро въздействие.

Снимка: Getty Images

Ще продължим консултациите и ще наблюдаваме развитието на ситуацията", се казва в изявление на ръководителя на АТР Андреа Гауденци.

Въпреки че тенисистката се появи в няколко клипа, публикувани от правителствени таблоиди, а след това проведе видеоразговор с президента на Международния олимпийски комитет (MOK) Томас Бах, от Женската тенис асоциация (WTA) са убедени, че Пън Шуай не е в безопасност.

Засега от календара на организацията отпадат всички турнири в Китай и надпреварата в Хонконг. През 2019 г. страната беше домакин на финалната надпревара при дамите и на още 8 турнира под шапката на WTA.