на живо

АТP: Случилото се с Джокович е лошо за тениса

Асоциацията на професионалните тенисисти най-после взе отношение по казуса със световния номер 1

Getty Images/Guliver Photos

Асоциацията на професионалните тенисисти най-после взе отношение по казуса с Новак Джокович.

От АТP призоваха за ясни правила за влизане в Австралия. Припомняме, че от понеделник Джокович е свободен да влезе на територията на континента, след като бе постановено, че няма проблем с визата му. 

"ATP уважава жертвите, които правят хората от Австралия в условията на пандемия, както и тяхната политика по отношение на емиграцията. Но усложненията от последните дни с играчи и тяхното влизане в страната показаха, че е нужна повече яснота и по-добра комуникативност около правилата.

Ясно е, че Новак Джокович е вярвал, че има необходимото медицинско изключение, за да се състезава. Случилото се от последните дни е лошо за репутацията на тениса, както и за подготовката на Новак за турнира Australian Open. Изключенията на медицинска основа се дават от орган, независим от ATP, но ние бяхме в постоянен контакт, за да сме наясно с процеса. Приветстваме изхода на делото в понеделник и очакваме с нетърпение турнира.

Снимка: Getty Images

Извън това обаче ATP продължава да насърчава състезателите да се ваксинират. Това се базира на научни изследвания и е важно за нормалното преминаване на всички нас през пандемията. Както и за по-лесното преодоляване на проблемите с пътуванията, мерките около което ще стават по-стриктни с времето. Окуражени сме от факта, че 97 от първите 100 играчи в света са ваксинирани в навечерието на Australian Open.", пише в позицията на асоциацията.

Джокович тренира на централния корт в Мелбърн, но остава възможността той да бъде депортиран с еднолично решение на министъра на емиграцията Алекс Хоук. Очакваше се той да обяви дали ще се възползва от правото си веднага след изслушването, но и до момента няма официална информация.