на живо

АТР Къп: 24 отбора в битка за 15 млн. евро и с най-големите звезди

Първото издание на турнира ще се проведе в началото на януари 2020 г.

Facebook

Григор Димитров обяви, че ще бъде играещ капитан на България на турнира АТР Къп на пресконференция в София след края на сезона.

Новината предизвика вълнение, тъй като за първи път от 2015 г. роденият в Хасково тенисист ще бъде част от български отбор.

Какво обаче е АТР Къп?

Първото издание на турнира ще се проведе от 3 до 12 януари 2020 г. в Бризбейн, Пърт и Сидни в Австралия. 

През 10-е дни един срещу друг ще играят отбори от 24 страни. Те ще бъдат разделени в 6 групи по 4 тима. Победителите в групите и двата най-добри втори отбора ще се класират за четвъртфиналите, а на 12 януари ще бъде определен и първият победител в АТР Къп.

Наградният фонд на турнира е 15 млн. долара. Всеки един от участниците може да спечели част от него, както и точки за световната ранглиста. Максималният техен брой от турнира е 750 точки за състезател. 

Всеки отбор ще се състои от до пет тенисисти. В отборите трябва да има поне двама играчи, които са в световната ранглиста на сингъл и поне един на двойки. 

Снимка: Lap.bg

Всеки сблъсък в турнира ще се състои от два мача на сингъл и един на двойки.

За да се класира един тим за АТР Къп, организаторите се съобразяват с мястото на първата ракета на всяка страна в световната ранглиста. България попада сред участниците в турнира заради доброто представяне през сезона на Откритото първенство на САЩ и в Париж, където игра на полуфинал.

Официалният списък от участници ще бъде обявен на 13 ноември.

В момента е потвърдено участието на Сърбия, Франция, Южна Африка, Германия, Гърция, Канада, Австралия, Испания, Япония, Грузия, Русия, Италия, САЩ, Белгия, Великобритания, Австрия, Хърватия, Аржентина. 

Капитанът на тима (най-предно поставеният в ранглистата на АТР тенисист), какъвто за България ще бъде Григор Димитров, ще може да се включи в мачовете. Нововъведение ще е възможността за присъствие на треньор на корта.