на живо

Австралия депортира Джокович, той обжалва решението

Визата на тенисиста не е подходяща за влизане в страната с медицинско изключение

Новак Джокович ще бъде депортиран, тъй като визата му не е подходяща за влизане в страната с медицинско изключение. Това решение е взело австралийското правителство по случая, съобщава агенция "Ройтерс".

Тенисистът, който е лидер в световната ранглиста, ще обжалва.

Първоначално местните медии разпространиха информацията, че Джокович е задържан на летището в Мелбърн повече от 8 часа, защото екипът му е допуснал грешка при подаването на документите за виза. Впоследствие стана ясно, че проблемът с визата му се състои в това, че тя не включва влизане в Австралия без ваксина срещу COVID-19 и с медицинско изключение.

Последното Джокович получи от организаторите на Australian Open, за да може да вземе участие в турнира - първия от Големия шлем за 2022 г. Надпреварата ще се проведе между 17 и 30 януари.

Сърбинът обаче е бил уведомен от граничните власти, че визата му се анулира и ще бъде депортиран, предава "Ройтерс". Джокович вече е оспорил решението, като се очаква адвокатите му да обжалват.

Джокович е шампион от предишното издание на турнира и пристигна в Австралия с амбиции за спечелване на рекорден 21-ви трофей от Големия шлем.

"Това е битка за свободата на света. Ако не го пуснат до половин час, ние ще излезем на улицата, това е битка за всички нас! Държан е като затворник тази вечер, но той никога не е бил по-свободен. Oт този момент Новак се превърна в символ, лидер на свободния свят, на бедните и онеправданите държави и хора.", коментира пред сръбските медии бащата на Новак - Сърджан.

"Моят син показа, че дори и една малка, но героична страна като Сърбия може да има най-добрия тенисист и атлет на всички времена и че истината не може да бъде скрита. Днес той може да е в затвора, утре може да е в окови, но истината е като водата и тя винаги намира начин да излезе наяве. Новак е като Спартак на новия свят, който не толерира неправдата, колониализма и лицемерието.", каза още Джокович-старши.