на живо

Австралия отложи депортирането на Джокович

Съдия Кели събра извънредно представителите на двете страни

EPA

Австралийските власти отложиха временно депортирането на Новак Джокович. 

Очаква се той да се яви пред тях в събота сутрин и дотогава няма да бъде задържан, а ще остане на адреса, на който се намира през последните дни. 

В 8 часа сутринта в събота той трябва да се яви за разпит пред имиграционните власти. След това ще може да бъде в офиса на адвокатите си от 10 до 14 часа, а в неделя сутринта трябва да се яви отново в съда.

Джокович ще бъде под имиграционно задържане от събота сутринта, пише Би Би Си. Съдията Антъни Кели нареди делото да премине във федералния съд.

Основното изслушване по казуса с депортирането ще се проведе в неделя.

Съдия Антъни Кели, който на 10 януари отмени първоначалното решение на граничните власти да анулират визата на Джокович, направи извънредно късно онлайн изслушване с адвокатите на тенисиста и адвокат на австралийските власти.

Представителите на сърбина настояваха да се вземе решение в кратки срокове, но съдия Кели изрази силно съмнение, че съдът може да направи пълно изслушване на всички гледни точки и да се произнесе толкова бързо.

Адвокатите на Джокович изразиха готовност да оформят официалния си иск в рамките на 45 минути, а съдът да разгледа случая утре сутрин.

Те имат притеснения, че утрешното изслушване на клиента им не означава, че по казуса ще има решение в същия ден, а то може да дойде чак в понеделник или вторник.

Според адвокатите аргументацията на Хоук за решението е в "откровен контраст" с тази на граничните власти при предишното анулиране.

Адвокатът Николас Уд, който ръководеше защитата на Джокович и при предишното обжалване, твърди, че в центъра на решението на Хоук стои предположението, че оставането на тенисиста в Мелбърн ще доведе до "вълнение сред антиваксърското общество" и това е единствената му аргументация при депортирането на човек, който има медицинско изключение.

Съдия Кели отбеляза физическите, финансови и психически страдания на австралийските граждани, породени от правителствените политики по време на пандемията и повдигна въпроса дали решението на министъра не е било взето с цел да оправдае въпросните страдания.

Голямата част от австралийското население подкрепя анулирането на визата на носителя на 20 титли от Големия шлем.