на живо

Бъбрекът на Сюлейманоглу отказал, но лекарите остават оптимисти

"Той диша самостоятелно, а не с апарат", разкри лекарят му

Тежкото състояние на трикратният олимпийски шампион Наим Сюлейманоглу е довело до отказване на един от бъбреците му. В понеделник (25 септември) Джобния Херкулес беше приет в болница в Истанбул заради остра цироза на черния дроб. Той беше поставен в медикаментозна кома, а по-късно изваден от нея. 

Въпреки отказването на бъбрека, лекарите, които се грижат за бившия състезател по вдигане на тежести, остават оптимисти за състоянието му. Те обаче още веднъж изразиха надежда, че трансплантацията на черен дроб ще бъде осъществена възможно най-бързо. Най-удачен донор е братът на шампиона - Мухарем. 

"Наим е в съзнание, знае къде се намира, осъзнава състоянието си, което е добре. Не може да кажем нищо категорично, защото процесът на лечение е дълъг. С катетър е, защото един от бъбреците му отказа. Отчитаме обаче подобрение в чернодробната функция, което е добре. Диша самостоятелно, а не с помощта на апарат. Изразява се добре с кратки изречения. Нормално е да има проблем при използването на по-дълги в неговото състояние. Трансплантацията остава единствено решение. Ние правим всичко възможно. Направили сме предварителни изследвания. Най-важното за нас обаче е общото състояние на пациента. Той е стабилен", разкри доктор Мехмет Емин Гюнеш.

От състоянието на Сюлейманоглу се интересуват президентът на Турция Реджеп Ердоган, министър-председателят Бинали Йълдъръм и спортният министър в страната. От болницата в Истанбул заявиха, че освен на близките, дават информация за състоянието на щангиста и на държавните мъже.