на живо

Бъдещето на тениса е тук: Карлос Алкарас спечели турнира на новото поколение

18-годишният испанец триумфира в Милано след победа над Себастиан Корда

Reuters

По-малко от 2 години след като дебютира в професионалния тенис, испанецът Карлос Алкарас постигна най-голямата си победа! Той триумфира в турнира "Ново поколение" в Милано, след като на финала се справи с американеца Себастиан Корда. След малко над час и 20 минути на корта, Алкарас победи с 4:3 (5), 4:2, 4:2.

Испанецът не допусна нито един пробив, а сам реализира два, за да може да прегърне трофея. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ATP Tour (@atptour)

По пътя си към успеха 18-годишният тенисист се справи с Брендън Накашима (САЩ), Хуан Мануел Серундоло (Аржентина), Холгер Витус Нодсков Руне (Дания) в групите и Себастиан Баес (Аржентина) на полуфинала преди да покаже безапелационна игра в решителния мач на турнира.

"Ново поколение" изправя един срещу друг най-добрите тенисисти до 21 години. Алкарас заслужи мястото си на него с отличното представяне през сезона. Той игра в основните схеми на всички турнири от Големия шлем, като на Откритото първенство на САЩ стигна до четвъртфинал. Испанецът спечели и титлата на Хърватия Оупън. 

Снимка: Reuters

В момента той е 32-ри в световната ранглиста, но след триумфа в Милано ще се изкачи в класирането при обновяването му в понеделник (15 ноември).

Очаквано идол на Алкарас е Рафаел Надал, който може да бъде сериозно притеснен за своите рекорди. През май 2021 г. Матадора го победи във втория кръг в Мадрид, но новата звезда на испанския тенис успя да подобри рекорда му за най-млад тенисист с победа в испанската столица.

Снимка: Reuters

Алкарас е и най-младият испански тенисист, печелил мач от турнир АТР 500 - на 16 години и 288 дни при дебюта си в професионалния тенис през 2020 г. в Рио де Жанейро. Предишното постижение отново беше на Надал - 16 години и 322 дни през април 2003 г. в Барселона.