на живо

"Байерн" си избра треньор за следващия сезон

Нико Ковач поема баварците от 1 юли 2018 г.

Getty Images

Минути преди жребият за полуфиналите на Шампионската лига да определи, че "Байерн" Мюнхен ще спори с "Реал" Мадрид за място на финала, баварците обявиха, че треньор на тима през следващия сезон ще бъде Нико Ковач.

Бившият хърватски футболист ще наследи на поста 72-годишния Юп Хайнкес, който се оказа спасителен вариант за "Байерн" след уволнението на Карло Анчелоти в началото на настоящия сезон. Още тогава опитният специалист заяви, че няма намерение да остава начело на баварците и през следващата кампания.

Назначението на Ковач бе потвърдено от клуба. Ясно е и че помощник ще бъде брат му - Роберт Ковач. Договорът на хърватина е за 3 години.

46-годишният Ковач е в треньорската професия от 2009 г., като два сезона беше в академията на "Залцбург", а след това стана помощник в първия отбор. През 2012 и 2013 г. той ръководи младежкия национален отбор на Хърватия, а след това стана селекционер и на мъжкия отбор. През 2016 г. Ковач започна работа в "Айнтрахт", като миналия сезон успя трудно да задържи тима в елита. Сега отборът от Франкфурт се представя силно и е пети в Бундеслигата.

Иначе Ковач игра за "Байерн" в периода 2001-03 година. Той има 34 мача и гола за клуба в първенството. Заедно с брат си Роберт беше част от състава на баварците, който през 2001 година спечели Междуконтиненталната купа, а през 2002 година стана шампион на Германия.