на живо

Балъков: Успехът в САЩ е сред причините за "дълбокото пропадане" на българския футбол

Бившият национален селекционер даде интервю за швейцарския "Блик"

Reuters

Бившият национален селекционер Красимир Балъков смята, че четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 г. е причина за лошото състоянието на българския футбол. Балъков, който бе сред героите на "лъвовете", смята, че е пропусната възможността, при която успехът е трябвало да послужи като основа за надграждане.

"В крайна сметка четвъртото място също беше причина за дълбокото пропадане. Всички смятаха, че всичко ще продължи от само себе си. Успехът е много, много опасно нещо и може да ви направи мързеливи. Това се случи в България. Пропуснахме възможността да създадем добра национална концепция. В резултат на това пострадаха няколко поколения български футболисти", каза Балъков в интервю за швейцарския "Блик", което започва с въпроса: "Знаете ли, че българският скиор Алберт Попов е по-известен в Швейцария от всеки настоящ футболист от вашата страна?".

Снимка: Getty Images

Според Балъков причината за липсата на добри български футболисти в момента идва оттам, че в миналото повечето са играли в клубове от чужбина.

В четвъртък България приема Швейцария в София в първи мач от световните квалификации. 

"На хартия Швейцария е огромен фаворит. Но във футбола нещата невинаги се развиват по начина, по който си мислите", казва Балъков.