на живо

Балъков: Собствениците на клубовете трябва да обърнат внимание на школите

"Всяка конкуренция за президентския пост в БФС ражда действия и успех", заяви бившият футболист

Балъков: Собствениците на клубовете трябва да обърнат внимание на школите

Отговорност за недоброто представяне на националния отбор по футбол и отсъствието на България от големи първенства вече 17 години трябва да се търси не само от ръководството на Българския футболен съюз, а и от собствениците на клубовете у нас.

Това заяви Красимир Балъков в специалното издание на предаването "Тази сутрин" от родния му град Велико Търново, посветено на Деня на независимостта. 

Снимка: bTV

Според бившия футболист на "Етър", португалския "Спортинг" и германския "Щутгарт", именно ръководителите на клубовете трябва да обръщат повече внимание на детско-юношеските школи и да насърчават младите играчи. Помощ за спорта трябва да оказва и държавата.

"Истината не се крие в ръководството на Българския футболен съюз. Истината е в собствениците на клубовете. Няма какво да се заблуждаваме. Собствениците на клубовете дават средствата си за футбола, а не БФС. Той може само да се опита да внася някакви закони, които да помагат на футбола. Всъщност, самите собственици и ръководствата на клубовете, трябва да обърнат по-голямо значение на детско-юношеския футбол. Там се работи, но не достатъчно. Другият проблем е политиката. В една Унгария политиката помага изключително много на футбола. Тя построи стадиони. Ние нямаме нов стадион, освен на "Лудогорец". Доста са нещата, които могат да се коментират в публичното пространство", заяви Балъков.

Снимка: Lap.bg

"Не спирам да вярвам. Поради тази причина се прибрах в България. Опитах се на няколко места да дам нещо от себе си, което съм научил отвън. Не е лесно в България да се работи във футбола, защото трябват изключително много средства за инфраструктурите, за детско-юношеските школи, за мъжкия футбол. Без политически гръб няма как да стане. Мисля, че е време след тези избори да се направи правителство, за да се опитаме и ние - футболните хора, да говорим с новите политици и да видим как можем да помогнем на футбола", добави още бившият футболист.

Той коментира и предстоящия конгрес за избор на нов президент на БФС. Изборите трябва да се състоят на 12 октомври. Сред кандидатите е Димитър Бербатов, а все още не е ясно дали настоящият президент Борислав Михайлов ще се включи в битката за поста за пети пореден път.

"Както в политиката, така и при нас, хора има различни - с различни идеи и различни желания. Не виждам нищо нередно. Който има желанието да се кандидатира и да бъде участник в изборите за Българския футболен съюз, е добре дошъл. Всяка една конкуренция ражда действия и успех в този спорт. Да изчакаме и да видим. Малко е объркана ситуацията с изборите. Още не се знае кога ще бъдат, как ще бъдат, но в най-скоро време ще се разбере", заяви Балъков, който за последно заема поста на главен мениджър в ЦСКА 1948. 

Снимка: Lap.bg

Футболист номер 1 на България за 1995 и 1997 г. разказа, че наистина феновете на "Етър" Велико Търново не са го пуснали да отиде в друг български отбор, затваряйки улици в града.

"Трудно се разделих с Търново. Имах уникален треньор в детско-юношеската школа - Васил Матев, и в мъжкия отбор - Георги Василев, с които работих повече от 10-12 години. Те са ме изградили като футболист и раздялата беше с двойни чувства - с тъга, по това, което оставям, и радост, за това къде отивам. Велико Търново имаше уникални треньори, които бяха много компетентни и знаеха какво правят. Благодарение на тях израснаха футболисти, които дадоха приноса си за успехите на националния отбор през 1994 г. Не само във Велико Търново. Концепцията на България за футбола беше много добра. Във всеки един град имаше спортно училище, в което се обучаваха и израстваха, много се работеше. В момента не се работи толкова. Бяхме в час с времето", заяви той.

Снимка: Ладислав Цветков

Балъков разкри, че обича да се връща в родния си град, въпреки че по-често е в София. Наскоро цялото семейство се е събрало, а родителите на футболиста, част от българския тим, който стана четвърти в света през 1994 г., са видели за първи път своя правнук Диего. 

"Мисля, че Велико Търново му хареса. Доста разходки направихме. Даже, като се прибра в Германия, искаше отново да дойде", разказа Балъков.

Снимка: Lap.bg

"Ще бъда най-щастлив, ако един ден футболното общество успее да се обедини с факторите, които са ни необходими - с политиката и политиците, които да помогнат за важната крачка. Ако кажа, че ще успеем в близко бъдеще, ще излъжа. Изгубихме много време. Изисква се пренастройваме и много инвестиции. Всичко трябва да се подобри, да се подобри работата с деца и юноши, за са имаме повече таланти, които да ни носят успехи", завърши Балъков.