на живо

Балетът "Спартак" вдъхнови новата силна композиция на ансамбъла (ВИДЕО)

Грациите представиха съчетанията, с които ще атакуват медалите през 2021 г.

Балетът "Спартак" вдъхнови новата силна композиция на ансамбъла (ВИДЕО)

Музика от балета "Спартак" на арменския композитор Арам Хачатурян е изборът на Весела Димитрова и Михаела Маевска за новото съчетание с три обръча и два чифта бухалки на ансамбъла ни по художествена гимнастика.

Композицията бе представена по време на първото за годината контролно състезание за отбора ни в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова. Дебютното състезание за 2021 г. ще бъде Световната купа в София в края на март.

Снимка: Facebook

"Мисля, че Весела е успяла да извлече най-доброто от момичетата. Много силно въздействие има това съчетание. Много е наситено и сложно. Не може да си поемеш въздух от трудни елементи, но аз мисля, че ще успеем да изработим и да покажем тези съчетания по възможно най-добрия начин. Ние нямаме друг вариант, освен този – нашите съчетания да бъдат най-сложни и най-трудни", това заяви след края на контролното президентът на родната федерация Илиана Раева.

Пред съдиите композициите си с пет топки и с пет ленти изигра и ансамбъл - девойки. Момичетата на Вяра Ваташка и Цветелина Найденова утре пътуват за Русия, където ще участват в първото за годината състезание от веригата Гран при.

"Не можем на този етап да имаме някакви свръхочаквания. Това, което виждам е напълно задоволително. Като първо контролно се вижда, че липсата на състезания оказва своето влияние. Всяка седмица трябва да правим контролни. Гимнастичките не трябва да излизат от състезателен ритъм. Това важи най-вече за малките. При девойките това има много, много решаваща роля. Видяхме ги малко по-притеснени, по-смутени. На състезание играят много по-уверено."

Снимка: Facebook

"Нашите конкуренти също увеличават трудността в съчетанията си. Става едно препускане и надбягване с музика и с уредите. Независимо от това българските съчетания показват и хореография, а това е изключително важно. Аз съм много любопитна да видя оценката за артистичност как ще се движи на големите състезания, защото заради това препускане и усложняване е много трудно на състезателите да бъдат и артистични. Но при нас се вижда и този компонент", завърши Илиана Раева.