на живо

17-годишен българин подписа с един от най-добрите бейзболни тимове в САЩ

Йоанис Александров ще играе за "Чикаго Къбс"

17-годишният Йоанис Александров стана първият български бейзболист, който ще играе в отбор от Мейджър лигата на САЩ и Канада (МЛБ). Йоанис е подписал шестгодишен договор с "Чикаго къбс".

В наддаването за правата му са се включили някои от най-добрите тимове в МЛБ, като "Чикаго Уайт Сокс", "Бостън Ред Сокс" и "Вашингтон Нешънълс".

Йоанис е кетчер и аутфилдер на шампиона "София Блус". Той е привлякъл вниманието на скаутите по време на двудневен скаутинг лагер в Маями в началото на ноември.

Личен мениджър на българина е един от водещите агенти в САЩ Майкъл Молини, като с негова помощ Александров е избрал най-доброто предложение, даващо му възможност за пробив в най-силното първенство, пишат от българската федерация.

Предстои му да премине последни функционални изследвания и след това ще се включи в пролетните тренировки на отбора си, който се готви за откриването на сезона на 7 април. В края на предсезонната подготовка треньорският екип на "Къбс" ще реши в кое подразделение на клуба при подрастващите да изпрати българина, за да трупа опит.

Йоанис Александров е роден на 29 юли 2004 г. в София. Висок е 193 см и тежи 104 кг. 

Произхожда от спортно семейство с родители лекоатлети, бивши балкански шампиони - баща му Асен Александров е десетобоец, а майка му Светлана Александрова е хърделистка.

Йоанис и по-голямата му сестра Елени израстват в Италия, където с родителите им живеят между 2005 и 2019 г.

Именно в римското предградие Нетуно, меката на бейзбола в Европа, Йоанис се запалва по американската игра и започва да тренира.

През 2021 г. той е най-мощният батер в тима на "София Блус", като завършва сезона с 19 хоумръна, помагайки на столичани да спечелят четвърти пореден требъл на домашната сцена - шампионската титла, Купата на България и Купа "София".

"Чикаго Къбс" е сред отборите с най-големи традиции в САЩ. Основан е през 1876 г., три пъти е ставал шампион (1907, 1908, 2016) и осем пъти е участвал в Световните серии (1906, 1910, 1918, 1929, 1932, 1935, 1938, 1945).