на живо

България е на 29-о място в Лигата на нациите. Какво предстои?

Защо второто място в групата е добро за националния отбор по футбол?

Lap.bg

Груповата фаза на първото издание на най-новия турнир на УЕФА - Лига на нациите, приключи! Успешен ли е опитът да бъдат заменени безсмислените контроли с по-оспорвани срещи между равностойни съперници, тепърва ще се анализира. 

Ясна е обаче част от крайното класиране, в което българският национален отбор по футбол е на 29-о място. "Лъвовете" на Петър Хубчев останаха втори в своята група в трета дивизия, завършвайки с 3 победи, 2 равенства и 1 загуба. Добрите изяви на терена дадоха надежда на феновете, че националната селекция има сили за задоволителни резултати и престижни успехи.

Снимка: Lap.bg

Какво предстои в турнира през следващата година?

Тъй като България е на второ място в своята четворка, отборът ще остане в трета дивизия. Само победителите в групите се изкачват на по-горното стъпало. Последните пък изпадат в по-долното ниво.

Така в първа дивизия през 2019 г. ще играят Португалия, Швейцария, Англия, Холандия, Франция, Белгия, Италия, Испания, Дания, Швеция, Украйна и Босна и Херцеговина.

Във втора ще са Хърватия, Германия, Полша, Исландия, Русия, Австрия, Чехия, Уелс, Норвегия, Шотландия, Финландия и Сърбия.

България ще има за съперници някои измежду Турция, Словакия, Ирландия, Северна Ирландия, Израел, Унгария, Румъния, Гърция, Черна гора, Косово, Македония, Беларус и Грузия.

А в четвърта дивизия ще са Словения, Кипър, Естония, Литва, Латвия, Армения, Андора, Казахстан, Гибралтар, Малта, Фарьорски острови, Молдова, Азербайджан, Лихтенщайн, Люксембург и Сан Марино.

Снимка: Lap.bg

Първото издание на турнира все още не е приключило. Предстои да се излъчи шампион в надпреварата. Това ще стане във финалния плейоф през юни 2019 г. в Португалия. В него ще играят 4 отбора - победителите от групите в първа дивизия. Това означава, че за трофея ще спорят Португалия, Швейцария, Холандия и Англия. Жребият за мачовете ще бъде изтеглен на 3 декември. 

Как Лигата на нациите ще се отрази на квалификациите за европейското първенство през 2020 г.?

Официалните опити за класиране на първенството на Стария континент започват през март 2019 г. Заради доброто си представяне България се изкачва от четвърта в трета урна за жребия, което означава, че ще има само два по-силни съперника в групата, която ще стане ясна на 2 декември. 

Само първите 2 отбора от 10-те групи се класират. Останалите 4 квоти ще бъдат раздадени след мачове между победителите в групите в Лигата на нациите през март 2020 г. Тук идва големият плюс за България. 

Тъй като се очаква тимовете от по-горните дивизии и победителите в групите да успеят да си подпечатат билетите за Евро 2020 през официалните квалификации, техните места ще бъдат заети от подгласниците, между които е България.