на живо

България на финал след 3:1 срещу Белгия ! (ГАЛЕРИЯ)

Аржентина и Франция ще определят съперника на "лъвовете"

Българският национален отбор по волейбол спечели срещата си с Белгия от финалите на втора дивизия на Световната лига с 3:1 гейма (23:25, 25:14, 25:18, 25:20).

При множеството контузени състезатели, Пламен Константинов заложи на Владимир Николов, Андрей Жеков, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Виктор Йосифов, Николай Николов и либерото Теодор Салпаров.

Белгийският му колега избра Деруу, Кулман, Верхеес, Батанс, Ван Вале, Ван Ден Дриес и либерото Дейонкеере.

Снимка: worldleague.2015.fivb.com

Българите започнаха нервно мача и оставиха гостите да натрупат преднина 3:6 след три сгрешени сервиса. Първата техническа пауза дойде при резултат 5:8. Резултатът на втората почивка бе 16:13 след множество грешки в защита на „трикольорите”. Въпреки това те успяха да изравнят за 18:18 след труден сервис на Пенчев и атаки на Владимир Николов и Тодор Алексиев. Белгийците дръпнаха в резултата с 21:19 и задържаха предимството си до края на гейма 23:25.

Във втората част играта вървеше равностойно до 5:5, когато на сервис застана Николай Николов. Сребърният медалист от Баку заби четири аса в белгийското поле. Резултатът стана 11:6, след което последва и директна точка от сервис на Владимир Николов. „Лъвовете” успяха да увеличат преднината до 17:9, показвайки добра игра на блокада и в атака. Атака по правата на диагонала Николов затвори частта 25:14

„Трикольорите” поведоха с 4:1 в началото на третия гейм. Първото техническо прекъсване дойде при 8:4 за момчетата на Пламен Константинов. Бомбена атака на Николай Николов направи резултата 12:7. Българите постепенно увеличаваха преднината си до края и не позволиха на белгийците да направят изненада. С отлични атаки се проявиха Виктор Йосифов и Тодор Алексиев. В края на гейма зачестиха грешките от сервис и в посрещане на нашия отбор. Ван Вале не успя да вкара сервиса си в българското поле и геймът завърши 25:18

Снимка: http://worldleague.2015.fivb.com/

Белгийците поведоха с 0:4 в началото на четвъртия гейм. До първото техническо прекъсване „лъвовете” стопиха разликата след асове на Пенчев и Николай Николов. Резултатът се развиваше точка за точка до 11:13, когато тройната белгийска блокада успя да неутрализира атака на Пенчев. Българите се мобилизираха и второто техническо прекъсване дойде при две точки предимство за „трикольорите”. Гостите изравниха за 19:19, но възпитаниците на треньора Константинов успяха да върнат преимуществото си. Геймът приключи след атака-пайп на Тодор Алексиев и при резултат 25:20.

Така „лъвовете” се класират за мача утре, който може да ги отведе до финалите на Световната лига другата седмица в Бразилия и да им осигури място в по-силната първа дивизия. Техен съперник ще е победителят от мача Аржентина - Франция, който ще се играе тази вечер.