на живо

България на финал след победа над Полша!

Германия е последното препятствие по пътя към титлата в Баку

Българският национален отбор по волейбол победи с 3:2 (25:14, 19:25, 25:22, 23:25, 15:13) световния шампион Полша в драматичен сбъсък от полуфиналите на първите Европейски игри в Баку. И двата отбора заложиха на основните си шестици. За България на полето се появиха близнаците Братоеви, Светослав Гоцев, Жани Желязков, Николай Николов, капитанът Тодор Алексиев и либерото Мартин Божилов. От полския щаб заложиха на Дрия, Косок, Конарски, Шливка, Шалпук, Воицки и либерото Войташек.

Снимка: volleyball.bg

Българите започнаха силно първия гейм и бързо натрупаха преднина от 9 точки след страхотни атаки на Алексиев и Желязков. Треньорът на поляците опита да направи промени в играта на отбора си, пускайки в игра диагонала Ромач и втория разпределител Кеджерски, но и това не успя да спре „лъвовете”, които затвориха гейма при 25:14.

В началото на втората част „Дружина Полска” стабилизираха сервиса и поведе минимално на първата техническа почивка. Българите успяваха да се противопоставят успешно до 9:9, когато поляците записаха три безответни точки в актива си. Втората техническа пауза дойде при резултат 14:16 в полза на съперниците ни, а в края на гейма разликата нарастна до 19:25.

Силни изяви на българите поставиха началото на третия гейм. При 8:4 поляците успяха да организират бързи атаки през центъра с Дрия и малко след това изравниха 11:11. Атака на Шливка ги изведе напред в резултата. „Трикольорите” обърнаха точките в своя полза при 15:14. Силните сервисите на Ромач бяха причината възпитаниците на треньора Ковал отново да поведат, но не за дълго. Атрактивни атаки на Николов, Желязков и топовен ас на Валентин Братоев донесоха преднина на българския отбор в геймовете.

Снимка: volleyball.bg

В четвъртия гейм поляците поведоха убедително с 8:5 и запазиха предимството си и при второто техническо прекъсване (16:12). „Лъвовете” успяха да наваксат разликата, но така и не стигнаха до равенство и съперниците ни си извоюваха тайбрек след 25:23.

Решителната част започна с две успешни атаки на Тодор Алексиев и предимство за българите, но два аса на Шалпук обърнаха точките в полза на поляците. Отборите размениха игралните полета при резултат 7:8 за съперниците ни. Момчетата на Ники Желязков изравниха 10:10, а след атака и блокада на Тодор Алексиев изялзоха напред в резултата. Два поредни сбъркани сервиса на поляците ни предоставиха възможност да затворим гейма. Валентин Братоев  сложи край на спора след атака по диагонала.

Снимка: volleyball.bg

Най-резултатен за българския отбор бе Жани Желязков с 21 точки, а за поляците Шалпук записа 23.

В неделя България ще се изправи в спор за златото срещу отбора на Германия, който се наложи с 3:1 гейма над Русия във втория полуфинал. Нашите допуснаха точно срещу немците единствената си загуба до момента в турнира. Тимът на Николай Желязков падна с 0:3 в двубой от груповата фаза.