на живо

България приема Унгария в началото на юни

УЕФА отложи европейското първенство с 12 месеца

Lap.bg

България ще приеме Унгария на стадион "Васил Левски" в София в първи плейоф за класиране за европейското първенство по футбол в началото на юни. Баражите трябваше да бъдат през този месец, но УЕФА реши да ги отложи заради разпространението на коронавируса.

При успех срещу унгарците, България ще бъде домакин няколко дни по-късно на победителя от двойката Исландия - Румъния. Втора победа за "лъвовете" ще означава класиране за първенството, което бе изместено за лятото на 2021 г. 

Изместването на баражите е едно от решенията, които бяха взети на днешната видеоконференция, организирана от УЕФА.

Както и новината за отлагането на Евро 2020 с една година, която бе обявена от Норвежката футбола федерация, така и тази информация бе потвърдена по идентичен начин, но този път първоначалният източник бе Полската федерация. Впоследствие УЕФА официализира решението.

Футболната централа спря Шампионската лига и Лига Европа за неопределено време. Турнирите, които бяха прекъснати на 1/8-финална фаза, ще продължат след справяне с коронавируса. 

Другите решения на УЕФА са: финалите в турнира Лига на нациите, които трябваше да се проведат през юни следващото лято, както и женското европейско първенство и ЕП до 21 години, насрочени за същия месец следващата година, да бъдат на нови дати, които ще се определят по-късно.

Същото важи и за квалификациите за световното първенство, планирани за юни 2021 година.

Клубовете са задължени да освободят играчите за новите дати за срещите на съответните национални отбори.

Оптимистичният сценарий, приет от лидерите на европейския футбол, е местните първенства да приключат до 28 юни.

bTV призовава: останете си вкъщи!