на живо

България с победа на старта на Световното по хокей (ВИДЕО)

Олимпийският ни отбор от Инсбрук 1976 беше специален гост на старта на шампионата

bTV

България победи Тайпе с 3:0 (0:0, 2:0, 1:0) на старта на Световното първенство по хокей на лед Дивизия III, което започна в Зимния дворец в София.

Точни в срещата бяха Веселин Диков на два пъти, който откри и оформи крайния резултат, и Мирослав Василев. Българският тим категорично бе по-добрият тим на леда, като отправи цели 55 удара към вратата на противника срещу едва 7 в полза на Тайван.

Снимка: bTV

Специален гост за откриването на шампионата беше единственият отбор на България, взел участие на зимните олимпийски игри. Ветераните от Инсбрук 1976 г., сред които и единственият голмайстор за страната ни на форума - Илия Бъчваров, получиха фланелки с имената си. Те представляваха реплика на оригиналните екипи, с които хокеистите се представиха на игрите преди 40 години.

"Целта е да се класираме първи и да се качим в горната група. Отборът е събран от две седмици, поканихме всички най-добри играчи, с които разполагаме - момчета, които играят в Канада, САЩ, Словакия, Словения, Чехия. Имаме и добри български таланти. Мисля, че сме събрали най-силния възможен отбор и това ми дава надежда, че ще се класираме първи", каза на старта на първенството изпълнителният директор на българската федерация - Стоян Бъчваров.