на живо

Трета победа на Евроволей приближи България до полуфинал

"Лъвчетата" разгромиха Турция с 3:0 и очакват помощ от Германия

България постигна трети успех в последната си среща от груповата фаза на европейското първенство по волейбол за юноши до 18 г. В Злин, "лъвчетата" победиха Турция с 3:0 гейма (25:22, 25:22, 31:29) за 86 минути.

Най-резултатен за родния състав бе Денис Карягин, който отбеляза 17 точки. С 13 и 12 се отчетоха съответно Петър Петров и Самуил Вълчинов.

Воденият от Пламен Христов отбор започна силно срещата, като имаше предимство през целия първи гейм. На първото техническо прекъсване българите водеха с 8:6 и задържаха аванса си и при втората пауза - 16:13. Със спокойна игра, младите ни волейболисти спечелиха частта с 25:22 точки.

През втория гейм обаче турците излязоха преобразени. Те поведоха с 8:5, но след паузата българите промениха играта си и успяха да скъсят дистанцията. На второто техническо прекъсване тимът ни вече водеше с 16:13 и затвори втората част с 25:22.

В третия гейм младите "лъвчета" бяха по-малко по-разконцентрирани. Постепенно си върнаха силното посрещане, което им помогна да изравнят за 12:12. Родните състезатели показаха характер и успяха да спечелят и третата част с 31:29.

Това беше последната среща на България в груповата фаза. В нея нашите победиха Гърция и Чехия в 5 гейма, а Турция с 3:0. Възпитаниците на Христов загубиха от Беларус и Германия с 0:3.

Тимът ни се изкачи до втора позиция в класирането със 7 точки, колкото има и Турция. Прекият ни конкурент обаче има една победа по-малко. Първите два отбора се класират за полуфиналите, а третият и четвъртият играят срещу завършилите на същите позиции в група "Б" за разпределение на местата от пето до осмо. 

За да продължат в следващата фаза, българите се нуждаят от чужда помощ. Германия трябва да победи Чехия по-късно днес, за да класира "лъвовете" на полуфиналите.