на живо

България спечели домакинство на Световна купа по художествена гимнастика за 4 години

От новия олимпийски цикъл се въвеждат промени във формата на турнира

Getty Images

България ще бъде домакин на едно от четирите състезания от Световната купа по художествена гимнастика в рамките на променения ѝ формат.

От новия олимпийски цикъл Международната федерация по художествена гимнастика сменя формата на надпреварата и четири от турнирите ще са Световна купа, а останалите - в по-нисък клас. Състезанията от Световната купа ще бъдат и квалификации за олимпийските игри в Токио, Япония през 2020 г. Това се случва за пръв път в историята.

Година след като ФИГ повери на страната ни световното първенство през 2018 г, България отново беше отличена с домакинство и на една от четирите Световните купи за периода 2017 - 2020 г. Останалите домакини ще бъдат Италия (Пезаро), Узбекистан (Ташкент) и Азербайджан (Баку).

Международната федерация по гимнастика, в лицето на Президентската комисия, оцени високо организационните качества на българската федерация. Един от акцентите при определяне тежестта на кандидатурите е интересът на местната публика към турнирите.

"Горди сме, че отново ще поднесем на нашите почитатели незабравими мигове с най-добрите състезателки по пътя към Токио 2020. Благодарим ви за подкрепата!", се казва в сайта на БФХГ.