на живо

България срещу Франция 3 дни преди старта на европейското

Ясни са датите на трите контроли на "лъвовете"

Lap.bg

Националният отбор на България по футбол ще гостува на световните първенци от Франция за контрола само 3 дни преди старта на европейското първенство.

От Българския футболен съюз обявиха датите за проверките през юни. Мачът срещу "петлите" е последен в програмата и ще се изиграе във Франция на 8 юни. За домакините вероятно това ще е последната контрола преди участието на отмененото за 2021 г. европейско първенство. То стартира на 11 юни, а домакини ще са 12 от европейските градове. 

Снимка: Lap.bg

"Лъвовете" не успяха да се класират за форума.

За последно България и Франция премериха сили в София в края на 2017 г. в световна квалификация за Мондиала в Русия, спечелена от гостите с 1:0. Мачовете между двата тима са 22. "Петлите" имат 10 победи, българите - 8, а равенствата - 4. 

Срещата ще се играе на "Стад дьо Франс", а не на навяващия приятни спомени "Парк де пренс". На 17 ноември 1993 г. българският национален отбор по футбол победи французите с 2:1 на този стадион. Последното попадение в мача вкара Емил Костадинов в 89-ата минута. Именно този успех осигури класирането на България на световното първенство в САЩ. 

Мачът на "Парк де пренс" преди 28 години е смятан за едно от най-важните събития в българския футбол. Именно той даде началото на така нареченото "Лудо българско лято", когато националите станаха четвърти в света.

Преди срещата на 8 юни с Франция националите ще изиграят още 2 мача.

На 1 юни "лъвовете" гостуват на Словакия в австрийския град Рийд, а на 5 юни - на Русия на стадион "Динамо" в Москва.