на живо

България срещу Литва, Чехия и Босна в световните квалификации

32 отбора ще преминат през два етапа

fiba.basketball

Мъжкият ни национален отбор по баскетбол научи съперниците си в предстоящите световни квалификации. Жребият в Швейцария отреди "лъвовете" да се изправят срещу тимовете на Босна и Херцеговина, Литва и Чехия.

С босненците ще сме в една група за трети поредни квалификации, докато с чехите премерихме сили и в борбата за място на миналото световно първенство.

Участващите 32 отбора, сред които и България, ще преминат през два етапа, за да бъдат определени 12-те, които ще се класират за световното първенство, подобно на системата на квалификации за последния шампионат.

Съставите са разделени в осем групи по четири и ще играят общо шест срещи на разменено гостуване в три прозореца: 22 - 30 ноември 2021 г., 21 февруари – 1 март 2022 г. и 27 юни – 5 юли 2022 г., като всеки тим ще има по два мача в съответния прозорец.

Първите три отбора от всяка група ще продължат във втория етап, където ще попаднат в нова група с други три тима и ще играят по още шест мача само срещу тях. Резултатите от първия етап се запазват.

Следващите прозорци са: 22 - 30 август 2022 г., 7 - 15 ноември 2022 г. и 20 - 28 февруари 2023 г.

Първите три отбора от всяка от четирите групи ще се класират за световното първенство през 2023 година, което ще се проведе в Индонезия, Япония и Филипините.