на живо

България в своята група: Само 1 победа срещу опонентите

Противниците са познати, но неудобни

Lap.bg

Българският национален отбор попадна в първа група в квалификациите за европейското първенство през 2020 г. От март до ноември 2019 г. "лъвовете" ще трябва да се изправят срещу Англия, Чехия, Черна гора и Косово, а целта е класиране на първите 2 места в групата. Само те биха позволили на тима да играе на финалите на първенството на Стария континент, ако не броим квалификациите през Лигата на нациите, в които тимът ни не е сигурен участник.

Избраниците на Петър Хубчев се представят на ниво в последните си срещи, което дава материал за оптимистични настроения сред феновете. Какво обаче казва статистиката?

Снимка: Reuters

Англия е водач в петицата - отборът, дошъл от първа урна и като победител в своята група в Лигата на нациите. "Трите лъва" са световни шампиони от 1966 г. и бронзови медалисти от европейските първенства през 1968 и 1996 г.

Срещу България пък те не са имали причина да треперят. За родните "лъвове" отборът от Острова си остава непобедена загадка. До момента България и Англия са изиграли 10 мача помежду си, като в това число включваме и приятелските срещи. Цифрите са категорични - 6 победи за съперниците ни, 4 равенства и нито един успех за българския национален отбор. За тези 10 срещи "лъвовете" са успели да вкарат само 2 гола, а да получат 16, като 7 от тях в последните 2 срещи - от квалификациите за европейско първенство през 2010/2011 г.

Снимка: Getty Images

Положението с Чехия не е по-"розово". България има победи, но само срещу Чехословакия. Сред разделянето на двете държави, противниците ни в квалификационната група за Евро 2020 имат 4 победи в 5 мача. През 2012 г. пък двата тима не успяха да си отбележат гол в квалификациите за световно първенство.

Снимка: Getty Images

Черна гора идва от четвърта урна в петицата на националите. Бившата югославска република е неприятен съперник, с който "лъвовете" 2 пъти са завършвали наравно, 1 път са губили, но и спечелиха мача си от световните квалификации през 2009 г. с 4:0.

Снимка: Reuters

Енигмата в групата е Косово. След обявяването на независимост от Сърбия, страната правеше постъпления да бъде вписана като пълноправен член на ФИФА и УЕФА и успя през 2015 г. След като това се случи, "лъвовете" така и не играха с косоварите.

Така общият баланс на националния отбор срещу четирите съперници е 1 победа, 7 равенства и 11 загуби.