на живо

Българин сред елита на височинните скокове (ВИДЕО и СНИМКИ)

Вижте поредното място, на което Тодор Спасов показва фантастичните си умения

Единственият роден представител във височинните скокове - Тодор Спасов, се класира на 11-то място в квалификацията от шестия кръг на световните серии. Домакин на уникалното екстремно състезание е босненският град Мостар, чиито традиции в скоковете от голяма височина са на близо 500 години.

Причината - наличието в града на най-известната забележителност в цялата държава. Това е величественият Стари Мост, който е построен още през 1557 година. В момента той не е в оригиналния си вид, тъй като по време на войната в Босна и Херцеговина през 1993 година е бомбардиран и унищожен от хърватската армия. Въпреки това впоследствие е изграден отново по абсолютно същия начин, както и преди близо половин хилядолетие, за да продължи да се извисява над река Неретва.

Разстоянието от връхната точка на Стари Мост до водната повърхност е 20 метра, но и това не е достатъчно на едни от най-смелите спортисти на планетата. Участниците в световните серии скачат от 27-28 метра и поради тази причина, до края на съботния ден върху моста ще бъде поставена и допълнителна платформа, висока още 7 метра.

От нея състезателите правят своите скокове, а времето за което изминават 27-те метра е едва 3 секунди. Три секунди, в които всеки един от тях развива скорост близка до 100 км/ч преди да влезе във водата.

И въпреки скоростта, тези смели мъже опитват да изпълнят колкото се може по-сложни скокове, които включват салта, превъртания, винтове и още много подобни красиви, но и изключително трудни движения. Както и самият Тодор Спасов споделя, контролът при скоковете е най-важен, тъй като всяко грешно движение може да доведе до тежки инциденти, в които се включва и фатален край.

Но все пак тук говорим за професионалисти, които са изключително опитни и също така напълно подготвени за изпитанието да скочат от върха на осеметажна сграда.

По-любопитно е, че в Мостар скоковете от моста са ежедневие, но не и изпълнени от най-добрите скачачи в света. Според историческите справки, още от построяването на Стари Мост местните изпробват и доказват смелостта си, хвърляйки се от ръба на моста - 20 метра височина. И не само. Като платформи за скачане се използват и няколко ръба на заобикалящите моста сгради, като тази, чиито покрив често се превръща в трамплин.

Състезанията по височинни скокове в петия по брой население град в Босна и Херцеговина са с изключително дълга история, като първата официална надпревара, за която има сведения, е още от XVII век.

А след съботното състезание от световните серии, част от тази история ще бъде и нашият Тодор Спасов. Предстоят му още поне два скока в река Неретва, а при добро изпълнение и високи оценки той може да попадне и във финалната осмица, осигурявайки си още един скок от 27 метра.

Очаквайте подробности за представянето му в спортните емисии по bTV, както и тук в спортната секция на btvnovinite.bg