на живо

Българите в Ротердам: Григор вече е в топ 3 на света (ВИДЕО)

Гордеем се с него и го чакаме на финал в неделя, твърдят наши сънародници в Холандия

Десетки българи ще заемат места в трибуните на 15-хилядния спортен център „Ахой” в Ротердам тази вечер. Поводът е ясен – на корта за своя втори мач от силния турнир от ATP 500 излиза Григор Димитров.

В сряда първата ни ракета в мъжкия тенис получи солидна подкрепа от наши сънародници в холандския град при трудната победа в три сета (6:7, 6:2, 6:4) над 34-ия в световната ранглиста Миша Зверев от Германия. В залата гордо се вееха родни трибагреници и в трудните моменти от двубоя се чуваха окуражителни възгласи: „Давай, Гришо” , „Григор, Григор” и „Българи, юнаци”.

Очаква се хасковлията, който пристигна в Ротердам като шампион от турнира в София, да се радва на същия комфорт от трибуните и днес, когато задачата му няма да бъде никак лека.

За втори път в рамките на последните три седмици той се изправя очи в очи срещу изключително корав съперник - №76 на планетата узбек Денис Истомин. Григор успя да прекърши съпротивата му на осминафинал на Откритото първенство на Австралия в Мелбърн. Срещата на 23 януари на Зеления континент завърши при резултат 2:6, 7:6, 6:2, 6:1 в полза на българина, който впоследствие стигна до исторически в кариерата си полуфинал на Аустрелиън Оупън.

Какво е чувството да стискаш палци на най-добрия ни тенисист и да съпреживяваш неговите успехи, когато живееш и работиш далеч от родината? Този въпрос зададохме на двама наши сънародници, дошли сред първите в центъра „Ахой” и останали до победната му точка срещу Миша Зверев. Единият от тях е студент в страната на „лалетата”, а другият има съдба на емигрант и вече 15-та години се труди зад граница.

Ето какво споделиха те специално пред bTV часове преди мача на Димитров от втория кръг тази вечер.