на живо

Българският ден на Откритото първенство на САЩ

Две дами и Григор Димитров излизат на корта в следващите часове

Twitter

Пандемията от коронавирус обърка целия тенис календар, но нещата започват да се нормализират. Съдим за това по завръщането на един от най-важните турнири - Откритото първенство на САЩ.

Мачовете в Ню Йорк вече започнаха. Първият ден премина без българско участие. Във втория обаче ще видим всичките трима родни представители. 

Дамите започват първи. В 18:00 ч. българско време на корта излизат Цветана Пиронкова и Виктория Томова. Двете откриват програмите съответно на корт 15 и корт 17.

Снимка: Instagram

Цветана Пиронкова се завръща, след като преди 3 години изигра последния си професионален мач - на 6 юли 2017 г. тя загуби от Каролине Вожняцки във втория кръг на "Уимбълдън". След това българската тенисистка роди сина си Александър и основа компания за спортни дрехи. В началото на 2020 г. Пиронкова заяви, че ще се завърне на корта, но пандемията от коронавирус обърка плановете ѝ. 

За това Откритото първенство на САЩ ще се превърне в нейн повторен дебют при най-силните. Пиронкова запазва мястото си в ранглистата - привилегия, която имат тенисистките, станали майки. Така тя получи правото да се включи в основната схема, а първата ѝ съперничка на корта ще е номер 120 в света в момента - Людмила Симсомова от Русия.

Най-доброто представяне на Пиронкова в Ню Йорк е осминафинал през 2012 г.

Виктория Томова ще играе за първи път в основната схема на турнира от Големия шлем отвъд Океана. Тя се изправя срещу представителката на домакините Аманда Анисимова, която е номер 28 в световната ранглиста. 

Българката е 133-а в света и има шанс за втори път в кариерата си да запише победа в турнир от Големия шлем (след успеха в първия кръг на "Уимбълдън" през 2018 г.).

При мъжете представителят на България е един - Григор Димитров. Той излиза на корт "Луис Армстронг" след полунощ. Съперник на родения в Хасково тенисист е американецът Томи Пол.

Снимка: Getty Images

Двамата са се срещали веднъж помежду си - в началото на 2020 г., на откритото първенство на Австралия. Тогава Димитров допусна обрат и загуби след изиграни 5 сета.

През 2019 г. в Ню Йорк Григор постигна един от най-големите си успехи в кариерата. Той победи Роджър Федерер и се класира за полуфинал.

Тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ неизбежно ще бъде белязано от пандемията от коронавирус. На трибуните няма да се допускат зрители, а тенисистите ще трябва стриктно да спазват правилата за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Снимка: Reuters

Григор Димитров и Томова вече преминаха през заплетени ситуации, свързани с новата зараза. Тенисистката твърди, че е изкарала COVID-19 у нас, но наличието на антитела в бързия ѝ тест е накарало организаторите на турнира в Палермо да я поставят под карантина. В момента тя е здрава и очаква с нетърпение да излезе на корта.

Григор Димитров от друга страна прекара тежко заболяването. Той обяви, че е заразен по време на демонстративните турнири, организирани от Новак Джокович в страните от бивша Югославия. След него и част от другите участници заявиха, че имат положителен тест. Организаторите тогава обвиниха българина, че е разпространил заразата. 

След няколко тежки дни Димитров е здрав и дори вече се включи в няколко експериментални мача.