на живо

Българските фенове и расизмът - една опасна комбинация (ВИДЕО)

От УЕФА следят строго за подмятания по трибуните, но това не спира родните привърженици да обиждат

Българските фенове и расизмът - една опасна комбинация (ВИДЕО)

Расизмът се превръща в един от основните проблеми на УЕФА, а България има своя "принос" за това. От години Европейската футболна централа се опитва да спре обидите, свързани с цвета на кожата, расата, религията, етническия произход, пола и сексуалната ориентация. Само че от трибуните долитат именно такива подвиквания. 

Българските фенове попаднаха под светлините на прожекторите в последните часове точно заради такова поведение. Роден привърженик, пропътувал разстоянието от София до Лондон, за да гледа мача на "лъвовете" на "Уембли", беше изведен от спортното съоръжение и предаден на полицията след неприемлива обида към Рахийм Стърлинг. Това отприщи нова дискусия за евентуални наказания, които националният тим би понесъл, сред които е и затваряне на целия стадион за домакинството на Англия на 14 октомври. Именно този мач се очакваше с нетърпение у нас.

От УЕФА трябва да се произнесат в близките дни за санкцията. В централата със сигурност ще вземат предвид и поведението на феновете в предните мачове, които "лъвовете" изиграха. Те вече бяха наказани за 2 провинения.

Снимка: Lap.bg

При гостуването на България на Чехия (загуба с 1:2), в трибуните за родни фенове беше видян националистически символ. От европейската централа наложа частично затваряне на стадиона (5000 места) за домакинството срещу Англия.

По време на мача срещу Косово в София, от трибуните се чуха възгласи - "Убий шиптъра!". Този призив се използва често от сърбите след отделянето на най-новата държава в Европа. Това доведе до ново частично затваряне (2000 места) за домакинството срещу Чехия.

За това новото провинение може да донесе доста по-солидна санкция. Според правилника на УЕФА, националите могат да бъдат наказани с мач пред празни трибуни, а Българския футболен съюз трябва да заплати 40 000 евро. На затворените седалки трябва бъде разпънат банер с надпис "EqualGame".

Българските клубни отбори също не са от "най-примерните". "Левски" получи няколко наказания в последните кампании именно заради расизъм и използване на забранени символи. 

Снимка: Lap.bg

Стадион "Георги Аспарухов" ще бъде частично затворен за следващия мач на "сините" от европейските клубни турнири, тъй като при гостуването на "Ружомберок" в първия квалификационен кръг на Лига Европа привържениците използваха нацистки символ в едно от знамената.

По време на европейската си кампания през настоящия сезон "сините" играха пред затворени трибуни срещу словаците. Причината са расистко поведение, хвърлени предмети и използване на пиротехника в двубоя с "Вадуц" от сезон 2018/2019. От клуба се отказаха да издигат видеостена, тъй като се притесняваха от нови провокации. 

Преди 2 години "сините" играха пред празни трибуни срещу "Хайдук" Сплит и при частично затворени в мача за "Сутиеска". Причината беше използване на забранени символи (в този случай келтски кръст). 

Наказание за расизъм не подмина и носителя на Купата на България "Локомотив" Пловдив. "Смърфовете" ще играят следващия си домакински мач от европейските турнири със затворен сектор за най-запалените си привърженици. Причината е расистко поведение по време на мача със "Страсбург".

Снимка: Lap.bg

През 2014 г. националният отбор беше наказан с рекордна глоба от 95 хиляди евро, след като родните привърженици и хърватските фенове се замеряха с бомбички. След обжалването паричната санкция беше намалена, но трибуните бяха частично затворени за домакинството на Италия след това.

През 2011 г. отново Англия имаше претенции за расизъм. Тогава Тио Уолкът, Ашли Коул и Ашли Йънг се оплакаха, че са чули маймунски звуци от трибуните при гостуването у нас. Това доведе до частично затваряне на трибуните за домакинството на Уелс.