на живо

Българските "лъвчета" в преследване на второ злато пред собствена публика

Владимир Николов прави дебют като треньор в Пловдив

bgvolleyball.com

България ще приеме второто в историята си европейско първенство по волейбол за младежи до 20 години. Точно преди 30 години (през 1986 г.) талантливи състезатели от Стария континент мерят сили в Пазарджик и Пловдив.

От същото издание е и единствената до момента титла на националния ни отбор в тази възраст. Иначе българските „лъвчета” могат да се похвалят с пет сребърни  и три бронзови медала от състезанията на стария континент. За последно волейболистите ни се завърнаха с отличието за второ място в крайното класиране от Беларус през 2010 г. Част от състава тогава – Николай Пенчев, Добромир Димитров, Венцислав Рагин, Жани Желязков, са част от днешния мъжки национален отбор и играят в едни от най-силните европейски първенства.

Българските национали всъщност са едни от най-успешните на този форум. Очаквано Русия е първенец медали - 18 златни медала и 4 бронзови (включително успехите на СССР).  Италия е с три титли. След това са България, Франция и Полша с по 1.

Чисто нова зала пък ще посрещне почитателите на „лъвчетата” в Пловдив. „Колодрума” беше открита през миналата година и е с капацитет 6 100 места. Организаторите вече имат опит с един волейболен форум – новото съоръжение беше арена на европейското първенство за девойки до 18 години.

Селекционерът на родните волейболисти – Владимир Николов, се изказа много ласкаво за условията в залата, която ще приеме и финалите на надпреварата, като ги нарече „просто перфектни”.

Снимка: cev.lu

В Пловдив ще се изиграят мачовете от групата на българските национали, Франция, Полша, Украйна, Германия и Словения. Споровете в другата група ще се решават в „Двореца на културата и спорта” във Варна. Там сили ще мерят Беларус, Италия, Русия, Сърбия, Турция и Чехия.

Във всяка една от групите отборите ще играят по между си. Първият и вторият в крайното класиране ще се срещнат „на кръст”, за да определят участниците във финала. Останалите на трето и четвърто място пък ще си разпределят местата от пето до осмо на същия принцип.

Стартът на надпреварата ще бъде даден на 2 септември. България започва срещу Украйна. Следват мачове срещу Словения (3 септември), Франция (4 септември), Германия (6 септември) и Полша (7 септември).

Владимир Николов е заложил на изключително любопитен състав за официалния си дебют като треньор. Той поема момчетата от наставника Драган Иванов, който с по-голяма част от тях спечели сребърни медали на младежкия олимпийски фестивал в Грузия.

Снимка: cev.lu

Капитан е Радослав Парапунов. Младият талант на ЦСКА е един от основните играчи в клубния си тим и вече попада в полезрението на Пламен Константинов.

Една крачка пред него е центърът Алекс Грозданов. Само на 18 години той вече усети какво е да си част от надпреварата при мъжете. Юношата на „Левски” влезе в състава за Световната лига, а преди това спечели шампионската титла на България с „Добруджа 07”.

Достоен последовател на емоционалния Теодор Салпаров е пловдивският талант Станислав Драмов. Играещият на поста либеро волейболист все още се учи на техника, но е усвоил маниера на радост, която със сигурност забавлява феновете.

Снимка: sportenplovdiv.com

Отговорната роля на разпределител е поверена на Николай Манчев. Той натрупа опит и самочувствие от участието в шампионската лига с „Марек Юнион-Ивкони” и сега е готов да приложи наученото и с българската фланелка.

Най-големите фаворити за титлата очаквано са руснаците. С добри състави в България пристигнаха Полша, Италия и Франция.

Носителят на златните медали пък ще бъде ясен на 10 септември, когато е финалът на цялата надпревара.