на живо

"Балкан" на исторически четвъртфинал във ФИБА Къп

"Зелените" победиха швейцарския "Фрибур Олимпик" с 90:74

Lap.bg

Историческо постижение за "Балкан" и родния баскетбол! За първи път български отбор се класира за финалната осмица на ФИБА Къп. Това стана факт, след като тимът от Ботевград елиминира швейцарския "Фрибур Олимпик" с 90:74.

В "Арена Ботевград" домакините започнаха отлично и натрупаха двуцифрен аванс, водени от Дарко Балабан. След края на откриващата част таблото показваше 33:18 в полза на "Балкан".

Снимка: Lap.bg

Съперникът стопи разликата със серия от 12-0 в началото на втората четвърт, преди "Балкан" да поведе с 8 с отлична стрелба на Балабан и Божидар Аврамов.

"Зелените" се откъснаха през второто полувреме при 58:45, но "Фрибур" отговори с нова силна серия - 13-2. Така преди началото на последния период "Балкан" имаше само 5 точки аванс - 63:58.

Българският тим покачи на 71:58 с два наказателни удара на Димитър Димитров и 6 поредни точки на Давонтей Джордан, гостите обаче отново съкратиха разликата до 4. В крайна сметка играчите на "Балкан" показаха по-здрави нерви и извоюваха успеха.

Снимка: Lap.bg

Най-резултатни за победата бяха Балабан и Аврамов с по 21 точки, а 19 добави Сияни Чеймбърс, който завърши и с 9 асистенции. За швейцарците над всички бе Кристиян Краина с 14 точки.

На четвъртфинал "Балкан" очаква друг представител на родния шампионат - "Рилски спортист", или руския "Парма" Перм, които се сблъскват по-късно тази вечер.