на живо

"Балкан" с ранно отпадане от Шампионската лига

"Зелените" загубиха от "Цмоки" Минск

Походът на "Балкан" Ботевград към груповата фаза на Шампионска лига и през този сезон приключи рано. Още в първия мач "зелените" бяха отстранени от беларуския "Цмоки" Минск с 65:73. Двубоят се проведе пред празните трибуни в "Арена Ботевград" заради мерките срещу разпространението на COVID-19.

Гостите от Беларус поведоха в резултата от самото начало. На няколко пъти домакините бяха близо до обрата, но така и не успяха да стигнат до успеха. 

Така "Балкан" продължава участието си в групите на ФИБА Къп, като сезонът там ще започне през януари.

Гостите натрупаха аванс още в началото на срещата след по-стабилни изяви в подкошието и грешки на "зелените". След десет минути игра тимът от Беларус поведе със 17:9.

"Балкан" направи серия от 6:0 на старта на втория период и изравни две минути преди почивката след тройка на Джордан. Играчите на Йовица Арсич имаха възможности да поведат, но не се възползваха от тях и така двата тима се прибраха в съблекалните при резултат 30:28 в полза на "Цмоки". 

След паузата гостите увеличиха аванса си, а в средата на третата четвърт той за първи път стана двуцифрен при 46:36. Преди последната част баскетболистите на "Цмоки" вече водеха с 53:41.

Домакините се бореха да обърнат резултата в своя полза. Четири минути преди сирената те смъкнаха изоставането си на една точка – 58:59, но тогава вместо да продължат устрема си, позволиха на "Цмоки" да направи серия от 9 поредни точки и да стигне до крайния успех със 73:65. 

Най-резултатен за победителите бе Крис Клайбърн с 19 точки. Роб Лаури наниза 15 точки, а с дабъл-дабъл завършиха Максим Салаш (14 точки и 10 борби) и Владимир Веремеенко (10 точки и 11 борби).

За "Балкан" с 19 точки и 7 борби се отличи Тауан Ейджи, Станимир Маринов се отчете с 11 точки и 7 асистенции, а Давонтей Джордан добави 10 точки.