на живо

Балканско нашествие в групите на Лига Европа

Цели 10 отбора от полуострова чакат да научат своите съперници днес, а това дори не е рекорд

БГНЕС

Всеки клубен отбор в Европа мечтае за едно - участие в Шампионска лига. Реалността обаче не е толкова благосклонна и отпаданията по пътя към мечтаните групи са чести. Все пак тимовете с повече късмет понякога имат възможността да продължат европейския си поход във втория по сила турнир на Стария континент - Лига Европа, където битките на терена не отстъпват по атрактивност.

Оказва се, че тази година най-много им върви на отборите от Балканите. Цели 10 представители чакат да научат своите съперници в групите на турнира днес (25 август). Сред тях е и "Лудогорец", който вчера отстрани литовския "Судува".

В урните са още "Стяуа" (Румъния), "Партизан" (Сърбия), "Риека" (Хърватия), "Истанбул ББ" (Турция), "Коняспор" (Турция), "Скендербеу" (Албания), "Цървена звезда" (Сърбия),  АЕК (Гърция), "Вардар" (Македония).

Сезон 2009/2010 беше паметен за българския футбол с два отбора представители в турнира - "Левски" и ЦСКА. А от тогава е и балканският рекорд в турнира в новия му формат (след 2009 г.) - 12 тима. Освен двата български в надпреварата са още АЕК и "Панатинайкос" (Гърция), "Галатасарай" и "Фенербахче" (Турция), "Динамо" Букурещ, "Клуж", "Тимишуара" и "Стяуа" (Румъния), "Партизан" (Сърбия) и "Динамо" Загреб (Хърватия).

Сезон 2012/2013 пък е най-неблагоприятен за балканците - само 5 тима си проправят път към четворките в турнира: "Марибор" (Словения), "Партизан" (Сърбия), "Стяуа" (Румъния), "Фенербахче" (Турция), "Панатинайкос" (Гърция).

На фона на това представяне на отборите от нашия полуостров, все още балкански тим не е вдигал титлата в надпреварата. Единственият триумф е на "Галатасарай" през 2000 г., но тогава надпреварата носеше името Купа на УЕФА.