на живо

"Барса" излиза на шахматната дъска (ВИДЕО)

Николета Маданска разказва най-интересните спортни истории от изминалата седмица

"Барса" излиза на шахматната дъска (ВИДЕО)

Изминалата седмица в спортния свят беше белязана от голяма промяна. Всяка рокада начело на футболния "Барселона" засяга милионите му фенове в цял свят. Вече е ясно - Ернесто Валверде не е треньор на каталунците. На негово място застъпи Кике Сетиен.

"Вчера се разхождах сред кравите на село, а днес съм в клубната база на "Барселона", тренирайки най-добрите играчи в света." - това бяха първите думи на новия треньор на "Барса". 61-годишният специалист е една от странните птици във футбола. Сетиен е обсебен от този спорт, обожава музиката на "Ролинг стоунс" и е фанатично влюбен в шахмата. Кике е почитател на идеите на легендарния холандец Йохан Кройф, а отборите му играят атакуващ, честен и открит футбол. Казват, че като треньор на "Лас Палмас" преди няколко години си тръгвал от стадиона след поредната победа на отбора му с невероятно атрактивна игра, за да поиграе шах в кварталната кръчма с халба бира в ръка. Луд е по дъската с черните и бели фигури! Когато играе шахмат, забравя всичко. Това е единственият момент, в който не мисли за футбол и не говори за футбол. Играл е демонстративни партии срещу световните шампиони Гари Каспаров и Анатолий Карпов през 90-те години.

"Шахът ме научи на търпение, капацитет за анализиране на ситуациите и контрол над емоциите. Мисля, че той ми помогна много да анализирам по-добре и това, което се случва във футбола", казва той.

И докато в Испания таят нови надежди преди дебюта на Сетиен начело на "Барса" срещу "Гранада" днес (19 януари), един от най-добрите футболисти в историята на Турция... кара такси в САЩ.

Хакан Шукур бе в основата на третото място на националния си тим на световното първенство по футбол през 2002 г. Той е считан за най-великия турски футболист в историята. Негов е рекордът за най-бърз гол на световно първенство. Той се разписва 11 секунди след началото на мача срещу Южна Корея през 2002 г. Шукур приключи кариерата си като голмайстор номер 1 в историята на турския национален отбор.

През 2011 г. Шукур влезе в турския парламент като член на партията на президента Реджеп Ердоган. Двамата обаче развалиха отношенията си много бързо и през 2016 г. Шукур бе обвинен в участие в опита за преврат срещу държавния глава. Започва да получава заплахи, семейството му е подложено на тормоз, баща му е арестуван, а всичките му активи са конфискувани. Оттогава Шукур живее в САЩ, където първо отваря кафене в Калифорния, но в него започват да идват странни хора. Сега е таксиметров шофьор и продава книги.

Шукур показва силен дух, но шампионка в това отношение е Оксана Бондарчук. Може би не сте чували името ѝ, но историята ѝ е забележителна. 

Първите седем години от живота на Оксана Бондарчук минават в домове за сираци. Момичето е родено в днешна Украйна преди 28 години. Оксана е видимо различна - липсват носещите кости в краката ѝ. Левият е с няколко сантиметра по-къс. Има по шест пръста на краката, а на ръцете те са по пет, но непълни като дължина и свързани с ципа. Бъбрекът е само един. Липсва емайл върху зъбите, което вече е абсолютното доказателство за причините за всички тези недъзи - радиацията. Родителите я изоставят. Минава през три дома за сираци, където гладува почти до смърт.

Гай Мастърс, самотна и бездетна нюйоркчанка, професор в местен Университет, влиза в живота на малкото момиче от Украйна. Бори се 2 гоини да я осинови. В САЩ Оксана претърпява две операции. На 9 ампутират левия ѝ крак, а на 14 - десния. През 2002 г. започва да се занимава с гребане. Тренира по 8-9 часа в денонощието. "Влязох в лодката и веднага усетих свободата". Десет години по-късно печели първия си параолимпийски медал в Лондон. За Сочи 2014 се преориентира към ски бягането. Печели два медала - сребро и бронз. Влиза в десетката на най-секси олимпийките за Игрите в Сочи.

Успоредно със ски бягането тренира биатлон. На Игрите в Пьончан 2018 тя печели два златни медала. Общо отличията и от летни, и зимни игри са 8. От пет години Мастърс тренира и колоездене. Това е дисциплината, наречена "ръчно колоездене", в което има две помощни колела на велосипеда, а натоварването пада в предната част - върху ръцете. От ноември насам, подготовката е насочена изцяло към Токио 2020. Това ще е нейно участие на пети олимпийски игри. Трета лятна. После идва Пекин 2022, този път зимна. След това... Не е ясно.

Снимка: Reuters

И докато тя се готви за следващите предизвикателства, един друг отбор празнува - този на Сърбия за турнира ATP Cup. Предвождан от бившия номер 1 в световната ранглиста Новак Джокович, тенисистите на западната ни съседка победиха на финала Испания с Рафаел Надал и запяха... "Луда по тебе" на българската певица Камелия.

Песента е хит в Сърбия от 2018 г. насам, след като друга певица от български произход Габриела Пейчев я изпя отново. 

И докато у нас по-скоро се радвахме на поздравите от Джокович, в Косово нарекоха тенисиста "примитивен, назадничав и обикновен балкански националист и шовинист", тъй като запя и "Видовдан" на Гоца Лазаревич.