на живо

"Барса" представи проекта за "Йохан Кройф" (ВИДЕО)

Съоръжението ще приюти юношеските и женските отбори, както и втория тим на каталунците

Twitter

Президентът на "Барселона" - Хосеп Мария Бартомеу, повдигна завесата над дългоочаквания проект на клуба за построяване на стадион, който да носи името на бившия футболист и треньор на тима - Йохан Кройф. В компанията на кмета на регион "Сант Жоан Деспи" и ръководителя на план "Еспаи Барса" Жорди Моа, той разкри плана за новото спортно съоръжение, на което своите мачове ще играят юношеските и женските формации на каталунците, както и втория тим.

Стадионът ще бъде с капацитет 6 хиляди седящи места, а самата инвестиция в изграждането му се очаква да бъде в размер на 19 млн. евро. 

Снимка: Twitter

За наименуване на някое от съоръженията на "Барса" в чест на футболната легенда Йохан Кройф се заговори през 2016 г., когато той си отиде от този свят. Като футболист на каталунците, трикратният носител на Златна топка печели веднъж титлата и веднъж Купата на Испания. Треньорските му успехи обаче са впечатляващи - четири поредни триумфа в първенството, както и Купа на европейските шампиони (1992 г.) и Купа на носителите на европейски купи (1989 г.). Именно Кройф е човекът, който привлича в състава на "Барса" Христо Стоичков.

Сега неговото име ще стои на стадиона, който ще бъде построен в съществуващия вече спортен комплекс "Сиутат Еспортива". Стадион "Йохан Кройф" е първата крачка в осъществяването на плана за реновиране на съоръженията, на които се подвизават бъдещите звезди на тима.

Снимка: Twitter

Очаква се първата копка да бъде направена през лятото.

“Гордеем се, че този стадион ще носи името на Йохан Кройф завинаги. Това е признание към неговата фигура, към всичко това, което той даде на Барселона и като играч, и като треньор. Той създаде една школа. Нашите юноши ще играят тук. Някои от тях ще стигнат до първия отбор, а други ще се озоват в най-силните първенства по целия свят”, коментира Бартомеу на церемонията.