на живо

"Барселона" над всички в Испания по... неточни удари

И статистиката показва, че Меси е далеч от обичайното си ниво

Причините за слабото представяне на "Барселона" в Ла Лига от началото на сезона са много, но една от тях започва да се откроява. Въпреки че каталунците са отбелязали 30 попадения, с което делят върха по резултатност с големия си съперник "Реал" Мадрид, тимът на Роналд Куман е над всички и по... неточни удари. "Блаугранас" създават голови положения с лекота, но изпитват трудности в завършващата фаза на своите атаки.

И докато в предишните сезони капитанът Лионел Меси беше постоянен, през настоящата кампания и геният от Росарио не е на ниво. Отбелязал е 7 гола - само два по-малко от Жерар Морено ("Виляреал"), Яго Аспас ("Селта") и своя доскорощен съотборник на "Камп Ноу" Луис Суарес ("Атлетико" Мадрид), но данните показват, че той не е във форма.

Неговото xG - статистическа мерна единица, показваща очакваните попадения на база качеството на головите положения, от началото на сезона е около 12. Това означава, че е пропилял около 5 чисти възможности - нехарактерно за него. Всъщност в петте най-силни първенства на Стария континент няма играч с толкова много пропуски.

Освен това Меси не се е разписвал от пряк свободен удар в последните си 20 опита.

Любопитното е, че Ла Пулга има по 6,43 удара на мач през настоящия сезон - с 1 повече от средното за него в последните 6 сезона - 5,46.

Разбивка на изстрелите му от есента досега показва също, че той е отбелязал 6 от 7-те си попадения, насочвайки топката вляво от вратаря. А единственият случай вдясно е... при дузпа.

Зависимостта на "Барселона" от Меси е безспорна, но и колегите му в нападение се представят под очакванията. Според статистиката, Мартин Брейтуейт, например, е шестият най-неефективен офанзивен футболист в Европа.

При премахване на наказателните удари от сметката, тъй като те се броят за чисто положение, Меси остава най-слаб - с вкарани 4 гола по-малко от очакваното.

Заключението: под ръководството на Роналд Куман "Барселона" се сблъсква с проблем, който отборът не е имал при Луис Енрике, Ернесто Валверде и Кике Сетиен. Проблем, чиято поява е необяснима, а най-добрият пример за това е Меси.

На фона на тези данни, не е изненада, че каталунците са непостоянни през настоящата кампания и в момента заемат петата позиция в Ла Лига с актив от 28 точки - 10 зад лидера "Атлетико" Мадрид, макар и с мач по-малко.