на живо

"Барселона" отчете почти половин милиард евро финансова загуба

В клуба започва проверка, която ще установи защо се трупат загуби

Футболният "Барселона" обяви, че през сезон 2020/2021 клубът е регистрирал загуба от почти половин милиард евро. Според официални данни от борда на директорите, публикувани на сайта на каталунците, грандът е загубил точно 481 млн. евро през сезон 2020/2021. 

Сумата е впечатляваща, а положението в клуба изглежда доста мрачно. За предишния сезон, когато пандемията от коронавирус удари жестоко по футболните тимове и те нямаха приходи от мачове, тимът регистрира загуба от 97 млн. евро.

Снимка: Reuters

Освен това дълговете на "Барса" също са впечатляваща сума - над 1,3 млрд. евро. 

През март 2021 г. начело на клуба застана отново Жоан Лапорта. Преодоляването на тази финансова криза бе сред приоритетите, посочени в кампанията му. Загубите обаче продължават да се трупат. Бизнесменът ще назначи проверка, която ще установи защо се получава така, че един от най-успешните отбори в света не може да покрива нуждите си.

Снимка: Reuters

Заради финансовите загуби и неизбежните нови правила, "Барселона" трябваше да се раздели и с голямата си звезда - Лионел Меси. Той напусна клуба през лятото в посока "Пари Сен Жермен". Тъй като договорът му изтече, от клуба не получиха средства за преминаването на аржентинеца в друг отбор.

Напускането на Меси доведе неизбежно и до понижаване на интереса към фен артикули и билети за мачовете на "Барса", което няма как да не се отрази на финансите.