на живо

Барселона срещу Рома в спор за един необикновен трофей (ВИДЕО)

"Жоан Гампер" събира два клуба с история

fcbarcelona.com

Трофеят "Жоан Гампер" е ежегоден футболен турнир, който по традиция се провежда през месец август, преди началото на сезона в испанската Ла Лига. Домакин на надпреварата е Барселона, а мачовете се играят на "Камп Ноу".

Жоан Гампер е един от основателите на каталунския клуб. Той е бил играч, а по-късно и президент на ''блаугранас''. Турнирът в негова чест стартира през далечната 1966 година по идея на Енрик Лауде, който също е бивш ръководител на Барселона.

В първото издание на ''Жоан Гампер'' участват четири отбора - Андерлехт, Нант, Кьолн и, разбира се, Барса. Изиграват се два полуфинала, финал и мач за третото място. Каталунците триумфират, побеждавайки немския Кьолн с 3:1 в сблъсъка за трофея. Интересното е, че ''козлите'' всъщност са единствения тим, различен от Барселона, вдигал купата повече от веднъж. Германците се прибират у дома като победители през 1978 и 1981 година.

Голямата награда е тежаща 800 грама сребърна купа, покрита с тънък слой злато.

Обикновено домакините канят предимно чуждестранни отбори с богата история. Въпреки това Атлетико Мадрид, Тенерифе и Валенсия са имали по един шанс да грабнат трофея. Никой от тях обаче не е успявал. Любопитен факт е, че клуб извън Европа се е справял с тази непосилна за испанските тимове задача. Става въпрос за бразилския Интернасионал.

В надпреварата има и българска следа. Родният ЦСКА може да се похвали с цели три участия в нея. През 1972 година "армейците" елиминират Барселона на полуфинал, побеждавайки ги с 2:0, с голове на Пенев и Марашлиев. На финала обаче "червените" отстъпват на Борусия Мьонхенгладбах с 2:3.

20 години по-късно, през 1992, ЦСКА отново среща Барселона на полуфинал, но този път губи с катастрофалното 1:7. Хеттрик за домакините отбелязва..... Христо Стоичков. Нашите все пак се съвземат от шока и стигат до бронзовите медали, след 3:3 с Клуб Брюж в редовното време и победа с дузпи.

През 1995 година ЦСКА записва последното си участиe в "Жоан Гампер". "Армейците" пак играят първо с Барселона. В състава на каталунците личат имената на Фиго, Гуардиола, Просинечки и Хаджи. Испанците не срещат никакви проблеми с българските шампиони, побеждавайки ги с 4:0. В битката за третото място ЦСКА губи от холандския Фейеноорд с драматичното 2:3.

От 1997 година насам "Жоан Гампер" вече не представлява четиристранен турнир, а само един мач. Така Барселона оказва огромна чест на получилия покана отбор. Тази година, в юбилейното 50-то издание на "Жоан Гампер" избраник на Барселона е италианският гранд и настоящ вицешампион на страната - Рома. Правилата гласят, че ако срещата завърши наравно в редовното време, не се играят продължения. Двата тима решават спора с изпълнение на дузпи.

Утре близо 100 000 зрители на "Камп Ноу" щяха да станат свидетели на срещата между двама гениални футболисти - Андрес Иниеста и Франческо Тоти. Обединяват ги не само уменията им и отличният поглед над играта, но и лоялността. Испанският национал обаче получи контузия, попадна в групата на Барселона за срещата, но най-вероятно няма да вземе участие в нея...

31-годишният Иниеста вече е капитан на каталунците, след напускането на друга "синьо-червена'' легенда - Шави. Андрес е продукт на школата на каталунците. Той прави официалния си дебют за "блаугранас" преди цели 13 години, като за този период е записал 549 мача с екипа на Барселона във всички турнири. По този показател техничният полузащитник дели третото място във вечната класация с Мигел Бианкети - Мигели.

В днешно време предаността към един клуб е рядко срещано явление, но освен Иниеста, и неостаряващият лидер на Рома Франческо Тоти е изключение. За привържениците на ''вълците'' той е ''Принца на Рим". Дебютира в Серия "А" едва на 17 години. Оттогава носи "червения" екип. За над две десетилетия има записани повече от 500 мача за Рома.

Иниеста и Тоти са се изправяли няколко пъти един срещу друг на национално, но никога на клубно ниво. Капитанът на римляните все пак е стъпвал на митичния "Камп Ноу" през 2002 година, когато Барселона и Рома се сблъскват в груповата фаза на Шампионска лига. Мачът завършва 1:1, а Тоти е сменен в 81-ата минута.

Франческо вече пусна видеообръщение на клубния сайт, в което казва, че за него ще бъде удоволствие да играе срещу футболисти от най-висока класа и да се срещне отново с бившия наставник на Рома - Луис Енрике. 

"Ще се видим скоро, тренер", завършва Тоти с усмивка.

Очаква се и двата тима да пуснат в игра най-доброто, с което разполагат, въпреки умората натрупана от участието им в силния летен турнир International Champions Cup. Мачът Барселона - Рома е утре, с начален час 23:00.