на живо

Баща и син Искренови - между футболния терен и ледената пързалка (ВИДЕО)

Синът на Радостта на народа живее в САЩ, но играе за България

bTV

Той е Божидар Искренов - Гибона, наречен още Радостта на народа - един от емблематичните български футболисти, станал шампион на страната 3 пъти и печелил купата 4 пъти. 

Гиби окачи бутонките през 1997 г., но никога не е стоял далеч от футболния терен. В последно време обаче по-често може да бъде видян около... ледената пързалка, където се състезава националния отбор по хокей.

Причината? Синът му - Георги, който се прибра от САЩ, за да се присъедини към "лъвовете" по време на световното първенство.

"Щастлив съм, че играе за България. Той си е българин, независимо с какви паспорти е и къде живее", гордее се легендата на "Левски". 

Георги винаги е живял в САЩ. В момента работи като треньор на деца, но не си е помислял да откаже повиквателна от България. Той е един от най-титулуваните играчи, а специално за bTV отвори съблекалнята на тима.

"Подготовката преди мач е много важна. По принцип много контузиите стават не от самата шайба, а от несериозни моменти", разказва Георги докато облича екипа си - действие, за което са му нужни около 30 минути.

Снимка: bTV

"Баща ми много ми помага. Въпреки че е футболист, той преди всичко е спортист. Ако взимаш нещо на сериозно, няма значение какъв е спорта. Просто желанието и мисълта е една и съща", споделя националът.

"Щом той е щастлив, и аз съм щастлив", категоричен е татко Искренов.

Снимка: bTV

На световния шампионат България постигна 4 победи и 1 загуба, а Георги стана голмайстор на тима ни. Божидар, който неотлъчно следеше изявите на своя наследник, пък вече се е превърнал в талисман на отбора и е чест гост в съблекалнята на тима.

А Георги е категоричен - да играеш пред баща си е доста по-мотивиращо, особено когато той е толкова горд с постиженията ти!