на живо

Баскетболистка лежа 15 дни в беларуски затвор заради участие в протест

Елена Левченко разказа за ужасните условия в килията

Спортът калява не само тялото, а и психиката. Малко са хората, които биха издържали на 15 дни в затвора. Само че бившата баскетболистка Елена Левченко се оказа истинска героиня.

Тя беше задържана на 30 септември в Минск заради участие в протести срещу преизбирането на президента на Беларус Александър Лукашенко. 15 дни по-късно беше освободена, като прекара цялото това време в ареста "Окрестина".

Левченко беше категорична, че условията в килиите там са неприемливи. Отношението на отговорните власти също е било ужасно.

"Повлияха на здравето ми. Взеха ми матрака и чаршафите. Нямаше топла вода. Не ми позволиха да се изкъпя 13 дни. Блокираха казанчето на тоалетната чиния. Живях в гнездо на бактерии. Не ме изведоха навън, за да се разходя цели 5 дни. Имам въшки. Това се отрази на здравето ми", разказа тя по време на процеса срещу нея за участие в размириците. 

Всъщност тя е задържана при опит да напусне Беларус и да отиде в Париж, където ѝ е предстояла рехабилитация. На летището в Минск полицаите са ѝ обяснили, че я арестуват заради участието ѝ в демонстрациите на 23 август и 27 септември.

Левченко открито критикува преизбирането на Лукашенко, както и действията на министъра на спорта в страната - Сергей Ковалчук. Според нова разпоредба, спортистите подписват договор, който ги задължава да научат химна, както и да не споделят лично мнение, без то да бъде съгласувано с представители на съответната федерация.

Бившата баскетболистка не разбира и решението на властите да опишат специално какъв флаг е разрешено да вдигат спортистите. Те могат да държат само националното знаме, но не и интерпретацията, която протестиращите използват. Според Левченко това оказва огромно психологическо напрежение над спортистите и потъпква човешките им права.

"Не е нормално в 21-и век да се случва подобно нещо в центъра на Европа", каза тя, преди да сравни страната със Северна Корея.

Левченко, която беше избрана за най-добър център на световното първенство през 2010 г., е една от 830-е спортисти от Беларус, подписали петиция срещу полицейското насилие по време на демонстрациите. 

Въпреки лошите условия, в които баскетболистката живя в последните дни, нейните приятели и колеги са сигурни, че това няма да повлияе на гражданската ѝ позиция.

"Властите сбъркаха с Елена. Тя е живяла дълго, преборила е много трудности, за да започне да печели. Няма да успеят да я пречупят. Тя ще остане вярна на принципите си", уверена е колежката ѝ Наталия Марченко.

От Международния олимпийски комитет заявиха, че започват разследване по този случай. От там предупредиха, че стриктно ще следят дали срещу спортисти, участвали в протестите, ще бъде упражнена дискриминация по време на подготовката за олимпийските игри, които ще се проведат през 2021 г.