на живо

"Базел" - от обява във вестника до редовен участник в Европа

Тимът има своите спадове, но в момента е в подем

Getty Images

12 ноември 1893 г. в местния вестник на швейцарския град Базел се появява кратка обява: „Ще основем нов футболен клуб. Всеки, който иска да участва, да заповяда следващата сряда в 8:15 в ресторант „Шумахан Дзунфт”.

Така започва всичко за тазвечершния съперник на „Лудогорец” в груповата фаза на Шампионската лига. Обявата е дело на Роланд Гелднер – първия президант на тима. Точно 11 местни ентусиасти се събират в ресторанта и взимат две важни решения – да основат нов футболен клуб и цветовете му да бъдат синьо и червено – такива, каквито „Базел” ги пази и до днес.

Първият мач на новосформирания тим е седмица по късно срещу... „Базел”. Приятелската среща е между двата състава, формирани от местни футболисти. Всъщност първата официална изява на тима е в същата година срещу ученици от местната гимназия. Тъй като в Швейцария няма организирана лига, тимът играе предимно приятелски срещи с „Олд бойс” и „Грасхопърс”.

За първи капитан е избран Ханс Грампер, който през 1898 г. емигрира в Испания и се превръща в един от основателите на „Барселона”.

През 1895 година в Швейцария се организира футболна лига, която е първата извън родината на играта – Англия. „Базел” влиза в елита през четири години по-късно. Първата си купа отборът печели 40 години след съдбовната среща в ресторанта.

Под ръководството на бившия австрийски национал Карл Круз, „червено-сините” побеждават „Хардтурм” с 4:3 през 1933г.

В началните си години „Базел” не може да се похвали с големи успехи. Клубът обикновено завършва в средата на таблицата.  

През 60-те и 70-те години на ХХ век „синьо-червените” са във вихъра си. Клубът печели 7 титли от първенството, като ги добавя към първата си от 1953 г.. Купите на Швейцария във витрината на тима от периода са три. Тогава са и първите международни изяви на „Базел”. Отборът взима участие в „Копа деле Алпи” – турнир между италиански, германски, френски и швейцарски тимове. През 1969 и 1970 г. тазвечершния съперник на „Лудогорец” печели трофея с победи съответно над „Болония” и „Фиорентина”.

Снимка: Getty Images

След възхода на тима обаче следва срив. 80-те години са кошмарът на привържениците на „Базел”. Мениджърът Хелмут Бентхаус напуска тима след последната титла, а това води до колапс в отбора. „Синьо-червените” се лутат в долните дивизии на швейцарския футбол до 1994 г., когато отново се изкачва в елита.

„Новата ера” – така почитателите наричат периода след откриването на „Санкт Якоб Парк” през 2001 г. Новият дом на тима като че ли дава спокойствие и крила на „Базел”. През следващата година тимът печели нова титла след 22 години чакане. С нов стадион зад гърба си и верните си почитатели, отборът става основен претендент за първата позиция в първенството и се окичва със златото през 2004, 2005, 2008 г.

Снимка: Getty Images

Успехите в Европа също не закъсняват. През 2002 г. „Базел” губи финала на турнира „Интертото”, а през 2006 г. е на четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА.

Най-големите си успехи обаче швейцарският тим постига в последните си няколко сезона. От 2011 г. „Базел” е окупирал върха в Швейцария и е незаменим първенец и участник в битките в Европа.

Отборът не само участва в груповата фаза на турнирите. През 2012 и 2015 г. дори се класират за елиминационната фаза на Шампионска лига, където отпадат съответно от „Байерн” Мюнхен и „Порто”.

В Лига Европа „Базел” прави фурор през 2013 г., достигайки полуфинална фаза.

Снимка: Getty Images

Този сезон „синьо-червените” се класираха директно за фазите на най-силния европейски турнир, а за поредна година един от съперниците им е „Лудогорец”. Съперничеството между двата тима вече граничи с това с швейцарските „Грасхопърс” и „Цюрих”.

Собственик на клуба е Андреас Оери, който се занимава с фармация. За „сив кардинал” в отбора привържениците посочват съпругата му Гисела, с чиято помощ бяха привлечени доста от новите спонсори на тима.

За тазгодишното издание на Шампионската лига от ръководството посочиха за цел излизане от групите на турнира. Само че „Базел” първо трябва да победи българския шампион „Лудогорец”.

Мачът е тази вечер от 21:45 ч. и ще бъде предаван пряко в ефира на bTV Action. Студиото преди двубоя започва точно в 21:00 ч.